Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.02.2017

BERD este interesat în dezvoltarea mai multor proiecte investiționale în diferite domenii social-economice din Moldova

BERD este interesat în dezvoltarea mai multor proiecte investiționale în diferite domenii social-economice din Moldova

BERD este interesat în dezvoltarea mai multor proiecte investiționale în diferite domenii social-economice din țară, în special în sectorul energetic, cel bancar și în infrastructură. Declarația a fost făcută în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului Andrian Candu cu Phil Bennet, prim-vicepreședinte BERD.

”Am demonstrat voință politică pentru implementarea reformelor anul trecut și vom dubla efortul anul acesta, furnizând acțiuni și rezultate. Există voință politică, există deschidere pentru schimbarea situației și există încredere că putem stabiliza sectorul bancar și crea un mediu atractiv și sigur pentru investitori”, a spus Andrian Candu. El a precizat că există toată deschiderea în majoritatea parlamentară pentru corectarea legislației, unde este necesar, pentru ca, inclusiv, proiectele de infrastructură să fie derulate exemplar.

Phil Bennett a declarat că instituția financiară este interesată să sprijine investițiile străine directe pentru Republica Moldova. ”S-au făcut pași importanți în 2016 și au fost înregistrate multe realizări salutabile. Putem dezvolta mai multe proiecte având ca parteneri Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova”, a spus Phil Bennett.

Președintele Parlamentului a anunțat interesul pentru crearea unor instrumente alternative de rezolvare a litigiilor comerciale. La această oră, BERD, cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii, acordă asistență tehnică pentru promovarea și implementarea medierii comerciale, pentru dispute în comunitatea de business. Medierea este unul din instrumentele alternative care îmbunătățește accesul la justiție prin costuri mai mici și soluții furnizate în termeni reduși în comparație cu instanțele clasice.

În cadrul întrevederii a fost discutată extinderea investițiilor în proiectele locale de eficiență energetică și infrastructură. De asemenea, părțile au comunicat despre implementarea proiectelor începute. Andrian Candu a explicat, în acest context, cum reforma administrației publice va duce la creșterea randamentului în implementarea reformelor și proiectelor.

Președintele Parlamentului a reiterat interesul Republicii Moldova pentru implementarea proiectelor de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău și a liniei de interconexiune Isaccea-Vulcănești – Chișinău, care vor permite conectarea țării noastre, prin intermediul României, la sistemul energetic comunitar.

La întrevederea, desfășurată în marja vizitei de lucru în Marea Britanie a Președintelui Parlamentului, au participat Philip Bennett, prim-vicepreședinte, șef al Client Services Grup, membru al comitetului executiv BERD, Francis Malige, Director executiv BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Henry Russell, director pentru Belarus, Moldova și Ucraina și Oleksandr Pavluk, director asociat, consilier politic.

BERD participă cu 41 mln euro în proiectul de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinu. Proiectul va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, prin legătura între Chişinău, o zonă importantă a consumului de gaze din ţară, la interconectorul între oraşul din România de est Iaşi şi Ungheni.

BERD este cel mai mare investitor în Moldova cu investiții cumulate de peste 1,1 bilioane de euro în mai mult de 110 proiecte în agrobusiness, energie, sectorul financiar, infrastructură și industrie. De asemenea, BERD mobilizează investiții străine directe semnificative pe lângă propriile finanțări, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus