Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
07.02.2017

Peste 5 000 de monede antice, descoperite de vameșii de la Leușeni

Un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 26 de ani,  care venea din Turcia, este cercetat penal pentru tentativă de contrabandă cu obiecte de valoare istorico-culturală, care, conform estimărilor preliminare, datează din epoca antică.

5259 de monede grecești și romane, 3 inele din metal presupus a fi aur, 3 vase din sticlă, 2 vase confecționate din metale presupuse a fi argint și bronz, 11 vase din ceramică, 2 icoane, 2 cruci, o statuetă din marmură și alte obiecte din metal au fost găsite aseară de vameșii de la Leușeni într-o valiză aflată în autocamionul condus de către suspect.

Bărbatul a fost reținut pe un termen de 72 de ore pentru elucidarea altor circumstanțe ale cazului. În cadrul audierilor, acesta a refuzat să ofere detalii referitor la modalitatea de intrare în posesie a bunurilor sau destinația acestora.

Cercetările sunt continuate de către subdiziunile specializate ale Serviciului Vamal, pe cazul dat fiind intentat un dosar penal conform art. 27, 248 alin. (5) lit. b) al CP al RM ”Contrabanda”, care prevede pedeapsă sub formă de privaţiune de libertate pe un termen de până la 10 ani.

Conform procedurii, monedele urmează a fi transmise pentru expertiză Muzeului Național de Istorie a Moldovei, care va stabili proveniența și datarea exactă a obiectelor reținute.

Conducerea urmăririi penală este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, anunță Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus