Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.02.2017

Ministrul Economiei: ”Republica Moldova este interesată în dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Federația Rusă”

Ministrul Economiei: ”Republica Moldova este interesată în dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Federația Rusă”

În pofida faptului că Republica Moldova a semnat acordul de liber schimb cu UE, autoritățile de la Chișinău consideră acest document drept unul complementar acordului de liber schimb cu statele CSI. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul Forumului moldo-rus de afaceri, care sa desfășurat în perioada 31 ianuarie - 1 februarie 2017, în cadrul celei de-a XVI-a ediție a Expoziției Naționale "Fabricat în Moldova".
 
În opinia vicepremierului Octavian Calmîc, Acordul de Asociere a țării noastre cu UE nu influențează negativ asupra relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă, ba mai mult,  poate contribui la circulația mărfurilor de la  est la vest și vice-versa în regimuri preferențiale.
 
O altă direcție de cooperare moldo-rusă, care dispune de un potențial nevalorificat până la capăt, în opinia ministrului Economiei, îl constituie colaborarea regională, care oferă inițierea unor proiecte bilaterale de perspectivă și reciproc avantajoase pentru ambele părți. ”Federația Rusă este un partener strategic pentru Republica Moldova și noi suntem interesat în dezvoltarea relațiilor bilaterale. Dar pentru aprofundarea acestora avem nevoie de soluționarea unor probleme apărute în relațiile noastre pe parcursul ultimelor ani. Sper că după impulsionarea, pe parcursul anului 2016, a dialogului bilateral, când după o pauză de circa patru ani a fost organizată ședința comisiei interguvernamentale de cooperare economică, anul curent vom obține progrese concrete în soluționarea problemelor apărute, inclusiv eliminarea taxelor vamale, reluarea exporturilor pe piața rusă, etc”, a accentuat ministrul Octavian Calmîc.
 
Adresându-se mediului de afaceri din Federația Rusă, vicepremierul Octavian Calmîc a specificat că Republica Moldova este interesată în realizarea unor proiecte investiționale, cu participarea agenților economici din ambele state, în diverse domenii, utilizând atât posibilitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale, cât și platformele regionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus