Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.02.2017

China este interesată în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova

China este interesată în dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova

Dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză au fost discutate astăzi în cadrul întrevederii viceprim-ministrului, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu Ambasadorul Chinei în țara noastră, Zhong Yinghong.
 
Zhong Yinghong a accentuat că autoritățile chineze acordă o atenție sporită dezvoltării relațiilor bilaterale cu Republica Moldova și optează pentru extinderea acestora pe diferite domenii. În context, diplomatul chinez a transmis vicepremierului Octavian Calmîc invitația oficială de a participa la Forumul internațional de afaceri (14 – 15 mai 2017), care va pune în discuție implementarea proiectului ”Drumul mătăsii”, inițiat de autoritățile de la Beijing cu scopul de a dezvolta relațiile comercial-economice cu statele lumii.
 
În cadrul întrevederii partea chineză l-a informat pe ministrul Economiei despre realizarea proiectelor de modernizare a sistemelor de control vamal, a sistemului informațional al ministerului Afacerilor Interne, precum și de construcție a unui Parc Fotovoltaic, exprimându-și disponibilitatea de a iniția și participa la realizarea altor proiecte investiționale în țara noastră.  
 
Vicepremierul Octavian Calmîc a mulțumit pentru invitația de a participa la lucrările Forumului, menționând că acesta va constitui un bun prilej de a discuta cu autoritățile de la Beijing aspectele dezvoltării relațiilor comercial-economice dintre două state, inclusiv cel legat de lansarea negocierilor privind semnarea unui acord de liber schimb Moldova și China. Referindu-se la cele trei proiecte, ministrul economiei a accentuat că Guvernul Republicii Moldova este interesat în realizarea acestora, deoarece ele contribuie la implementarea angajamentelor asumate de autoritățile centrale în procesul de modernizare și reformare a diferitor domenii social-economice din țară.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Populară Chineză, în ianuarie-noiembrie 2016 a înregistrat suma de peste 364 milioane USD ( cu 8,27% mai mult, comparativ cu perioada similară a anului 2015).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus