Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-02-01/cabinetul-de-minishtri-a-aprobat-codul-deontologic-al-lucratorului-medical-i-al-farmacistului-47294.html
Data: Feb 1, 2017 (20:13)

Cabinetul de miniştri a aprobat Codul deontologic al lucrătorului medical și al farmacistului

Documentul are ca scop stabilirea normelor de conduită pentru lucrători medicali și farmaciști, în vederea prevenirii eventualelor încălcări în exercitarea atribuţiilor de serviciu și ocrotirea drepturilor pacientului.
 
Proiectul Codului deontologic al lucrătorului medical și farmacistului reglementează principiile și normele de conduită obligatorii atât în raport cu pacientul, cât și în relaţiile colegiale. Astfel, lucrătorii medicali vor trebui să ofere pacienților informații depline despre starea sănătății sale și etapele tratamentului, iar în cazul unui prognostic grav, să ofere pacientului un suport psiho-emoțional, protejând confidenţialitatea informațiilor obținute în timpul investigațiilor medicale.
 
De asemenea, în cazul unor situații de urgență, lucrătorii medicali sau farmaciștii care se află lângă persoana ce este în pericol, sunt obligați să ofere asistența necesară și să rămână lângă pacient atât timp cât va fi nevoie de ajutorul lor profesional. Codul cuprinde, totodată, reglementări privind integritatea lucrătorului medical și a farmacistului, care au obligația să evite implicarea în acte de corupție sau mituire și obținerea unor avantaje nejustificate.
 
În vederea aplicării prevederilor Codului, în cadrul instituțiilor medicale și farmaceutice vor fi create comitete de etică, care vor monitoriza și vor promova aplicarea normelor prevăzute în documentul aprobat. Pentru încălcarea prevederilor Codului personalul medical și farmaceutic va purta răspundere disciplinară, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.