Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2017

Împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută împlinirea astăzi, 30 ianuarie 2017, a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză, exprimând încrederea, că parteneriatul cu Republica Populară Chineză, bazat pe respectul reciproc, va continua să fie consolidat prin contacte politice la toate nivelurile şi prin cooperare pe multiple planuri, în special pe filiera comercial-economică.

Cu prilejul aniversării diplomatice, a fost realizat un schimb al mesajelor de felicitare între viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur şi ministrul afacerilor externe al Republicii Populare Chineze Wang Yi.

În mesajul său de felicitare adresat omologului chinez, şeful diplomaţiei moldoveneşti a menţionat punctat că „Aniversarea a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-chineze reprezintă o oportunitate în plus pentru a reflecta asupra realizărilor curente şi a proiecta noi iniţiative pentru viitor în spiritul prieteniei temeinice, relaţiilor apropiate şi excelentelor contacte interumane”. Ministrul moldovean de externe a evidenţiat că „Modalităţile de extindere a dialogului bilateral includ organizarea în acest an aniversar a vizitelor între delegaţiile de nivel înalt, sporirea interacţiunii comercial-economice, inclusiv în contextul comisiei interguvernamentale mixte, precum şi prin participare la diverse evenimente comune”.

La rândul său, ministrul afacerilor externe al Republicii Populare Chineze Wang Yi a menţionat că „Relaţia sino-moldavă se dezvoltă rapid şi stabil, încrederea politică dintre cele două ţări se aprofundează continuu, cooperarea din toate domeniile se extinde din ce în ce mai intensiv, iar legăturile dintre cele două popoare devin mai strânse”. Oficialul chinez a punctat că „Partea chineză acordă o importanţă majoră relaţiei bilaterale, considerând Republica Moldova drept un partener de colaborare important”.

De asemenea, schimbul telegramelor de felicitare a fost realizat de către Preşedintele, Igor Dodon şi Preşedintele Republicii Populare Chineze Xi Jinping, Prim-ministrul Pavel Filip şi Premierul Consiliului de Miniştri ai Republicii Populare Chineze Li Keqiang, Preşedintele Parlamentului Andrian Candu şi Preşedintele Comitetului Permanent al Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din Întreaga Chină, Zhang Dejiang,

Informaţii suplimentare:
Relaţiile diplomatice cu Republica Populară Chineză au fost stabilite la 30 ianuarie 1992. Ambasada Republicii Populare Chineze la Chişinău a fost inaugurată în iunie 1992, iar Ambasada Republicii Moldova la Beijing a fost deschisă în martie 1996.

Cu ocazia aniversării relaţiilor diplomatice, misiunile diplomatice ale ambelor state au organizat evenimente prilejuite ocaziei festive în ambele capitale, iar primul eveniment din această serie s-a desfăşurat la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova cu inaugurarea unei Expoziţii de carte cu prezentarea generală a titlurilor care se referă la relaţia bilaterală, dar şi volume privind civilizaţia, istoria, filozofia, impactul economic şi social, tradiţiile, stilul vieţii, limba şi literatura chineză.

La acest eveniment a fost lansată ştampila cu obliterare specială ,,25 de ani de relaţii diplomatice Republica Moldova – Republica Populară Chineză”, elaborată de Poşta Moldovei cu reprezentarea Cetăţii Sorocii şi Oraşului Interzis de la Beijing, aplicată pe plicul cu desen special, ce include mai multe state cu care Republica Moldova a semnat acorduri privind stabilirea relaţiilor diplomatice în anul 1992.

Totodată, Ambasada Republicii Moldova la Beijing a organizat, de comun cu Asociaţia Poporului Chinez pentru Prietenie cu Ţările Străine, o recepţie, în cadrul căreia a fost emis plicul aniversar consacrat prieteniei sino-moldave, pe care au fost redate imagini cu instrumente muzicale tradiţionale din ambele state.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus