Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.01.2017

PDM solicită Parlamentului Republicii Moldova să ia în discuție pozițiile președintelui Igor Dodon exprimate pe 17 ianuarie curent în vizita oficială de la Moscova

În contextul vizitei oficiale a președintelui Igor Dodon la Moscova, Partidul Democrat din Moldova se pronunță ferm pentru continuarea apropierii Moldovei de Uniunea Europeană și susține că relația Moldova – UE trebuie să rămână axa fundamentală a politicii noastre externe, anunță un comunicat PDM.

Partidul Democrat din Moldova este categoric împotriva poziției exprimate de președintele Igor Dodon privind anularea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom neutraliza politic orice încercare de a anula acest Acord.

În același timp, PDM consideră că relația bilaterală Moldova – Rusia este foarte importantă pentru țara noastră. Tocmai de aceea PDM dorește ca partenerii din Federația Rusă să fie informați în mod corect despre angajamentul european al țării noastre, despre legăturile pe care le avem și pe care dorim să le dezvoltăm cu Uniunea Europeană. Ținând cont de aceste lucruri, Republica Moldova trebuie să aibă toată deschiderea pentru a-și consolida relațiile cu Federația Rusă, pentru a crește volumul schimburilor comerciale, pentru a lărgi colaborarea în domeniile economic, social, cultural, științific, tehnologic și de securitate.

În ceea ce privește declarațiile făcute de președintele Moldovei la Moscova, PDM consideră că nimeni nu ar trebui să expună viziuni personale de politică externă în cadrul unor vizite oficiale în străinătate. Politica externă a Republicii Moldova se stabilește la Chișinău și se aplică în mod uniform peste hotare.

În același context, considerăm că inițiativa președintelui Igor Dodon privind semnarea unui memorandum cu Uniunea Eurasiatică este lipsită de putere juridică, deoarece nu există mecanisme reale pentru realizarea unui asemenea proiect de politică externă, precum nu există nici susținere socială sau politică în Republica Moldova. Această inițiativă a președintelui Igor Dodon va rămâne la nivel de intenție politică, iar PDM va utiliza toate pârghiile pentru a respinge un astfel de demers, pe care îl considerăm neprielnic intereselor Republicii Moldova.

Partidul Democrat din Moldova reafirmă că Parlamentul este forul suveran al democrației moldovenești și generatorul de bază al viziunii de politică externă a Republicii Moldova. Reamintim că Parlamentul țării a ratificat pe 2 iulie 2014 Acordul de Asociere Moldova - Uniunea Europeană, stabilind astfel în mod limpede vectorul extern al țării. Pentru Moldova, aderarea la Uniunea Europeană este singurul proiect integraționist benefic și viabil, în timp ce aderarea la Uniunea Eurasiatică este nepractică și conține beneficii neclare.

În aceste condiții, PDM solicită Parlamentului Republicii Moldova să ia în discuție pozițiile președintelui Igor Dodon exprimate pe 17 ianuarie curent în vizita oficială de la Moscova și să emită o declarație de reafirmare a atașamentului față de continuarea drumului european al țării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus