Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-27/la-demersul-procurorului-general-inca-o-judecatoare-va-fi-cercetata-penal-46821.html
Data: Dec 27, 2016 (20:02)

La demersul Procurorului General, încă o judecătoare va fi cercetată penal

Procurorul General, Eduard Harunjen, a primit astăzi acordul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a unei judecătoare din cadrul Judecătoriei Drochia.

Din actul de sesizare prezentat de Procuratură şi probele administrate rezultă o bănuială rezonabilă că acţiunile respectivele magistrate întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de „escrocherie în proporţii deosebit de mari” şi „fals în declaraţii”.

Procesul penal a fost iniţiat de procurori în baza unei plîngeri colective, depuse de către un grup de locuitori ai raionului Drochia, care reclamau acţiunile ilegale ale judecătoarei.

Din materialele procesului penal reiese că, în intervalul anilor 2014 – 2015, sub diferite pretexte inventate, judecătoarea ar fi dobîndit, prin înşelăciune şi abuz de încredere, de la aceste persoane sume impunătoare de bani. În total, magistrata ar fi primit de la victime 65 mii euro şi 1,1 milioane de lei, sume pe care le-a utilizat în scopuri personale. În consecinţă, unele părţi vătămate au fost nevoite să se elibereze din funcţie şi să plece la muncă peste hotare pentru a cîştiga bani.

Mai mult decît atît, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională de Integritate, judecătoarea ar fi comis fals în declaraţii, atunci cînd nu a reflectat la capitolul „datorii” din declaraţiile sale cu privire la venituri pentru anii 2014 şi 2015 sumele de bani împrumutate de la victime.

Circumstanţele faptice, constatate de procurori, precum şi probele administrate relevă o bănuială rezonabilă privind comiterea de către această judecătoare a infracţiunilor sus-enunţate, nefiind stabilite careva circumstanţe ce ar exclude pornirea urmăririi penale.

Odată cu eliberarea acordului de către CSM, Procurorul General urmează să pornească în privinţa judecătoarei urmărirea penală şi să dispună efectuarea tuturor acţiunilor procesuale care se impun pentru cercetarea completă şi obiectivă a cazului.

Urmărirea penală pe acest caz va fi exercitată de Procuratura Anticorupţie, anunță Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale.