Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-23/presta-iile-sociale-pentru-copii-sunt-reglementate-prin-lege-46789.html
Data: Dec 23, 2016 (22:50)

Prestațiile sociale pentru copii sunt reglementate prin lege

De la 1 ianuarie 2017, indemnizaţia unică la naşterea copilului se va stabili în sumă egală cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare la naştere. Deputații au votat astăzi, în lectură finală, noi reglementări a prestațiilor sociale adresate copiilor.

Astfel, cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului se va aproba anual de Guvern, conform datelor Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei care a stabilit pentru anul viitor 5300 de lei. Totodată, persoanelor neasigurate li se va acorda 2 ani indemnizație pentru îngrijirea copilului, comparativ cu 1,5 ani în prezent.

Pentru prima dată, se instituie indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină. Aceasta va constitui 50 % din mărimea indemnizaţiei lunare prevăzută pentru persoanele neasigurate și se va stabili pentru fiecare copil suplimentar.

La fel, se va plăti indemnizaţie lunară pentru întreţinerea copilului aflat sub tutelă/curatelă, pentru copiii rămaşi fără ocrotire părintească permanentă și temporară, precum și pentru copiii adoptaţi. Tinerii care la împlinirea vârstei de 18 ani, deţin statutul de copil rămas fără ocrotire părintească și îşi continuă studiile vor primi indemnizaţie pentru continuarea studiilor.
 
Cuantumul tuturor prestațiilor sociale pentru copii vor fi stabililite, anual, de către Guvern, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.