Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.12.2016

MIEPO: Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale ar trebui să coopereze

 MIEPO: Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale ar trebui să coopereze

Reprezentanții Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) au avut o întrevedere cu conducerea Zonelor Economice Libere (ZEL) și a Parcurilor Industriale (PI) din țara noastră. La eveniment au mai participat exponenții Ministerului Economie și a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
 
În debutul ședinței, Directorul MIEPO, Vitalie Zaharia a menționat importanța Zonelor Economice Libere și Parcurilor Industriale în dezvoltare Republicii Moldova și a expus viziunea instituției despre modalitățile de cooperare cu aceste entități.
 
Actualizarea permanentă a bazelor de date orientate către potențialii investitori a fost primul subiect abordat în cadrul discuțiilor. În acest sens, s-au făcut referințe la schimbul reciproc de informații cu instituțiile statului și actualizarea lor permanentă în vederea atragerii de noi rezidenți și de investiții.
 
MIEPO a propus elaborarea materialelor promoționale, care ar prezenta corect și echidistant zonele cu statut special precun și istoriile de succes ale rezidenților, care reprezintă un factor important în luarea deciziilor investitorilor de deveni rezident ZEL sau al PI. Ulterior materialele vor fi transmise către beneficiari prin intermediul ambasadelor Republicii Moldova în străinătate. Totodată, a fost solicitat suportul ZEL și a PI în organizarea vizetelor de studii a delegațiilor de investitori potențiali.
 
În context au fost expuse și planurile de viitor ale MIEPO. Participanții la ședință au fost informați despre lansarea în 2017 a Academia exportatorilor, care va permite perfecționarea personalului și fortificarea capacităților instituționale ZEL și a PI.
La rândul său, reprezentanții ZEL și a PI au salutat organizarea unor astfel de întrunire și au venit cu propunerea de întrevederi repetate, la care vor veni și ei cu propuneri de intensificare a colaborării cu instituțiile prezente la ședință.
 
În Republica Moldova sunt 9 Zone Economice Libere cu o investiție totală de 230,2 milioane dolari SUA, iar cei 156 rezidenți au creat circa 6500 locuri de muncă. Cele 10 Parcuri Industriale au beneficiat investiții de circa 52,5 milioane dolari SUA, iar 57 rezidenți au creat circa 2 150 locuri de muncă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus