Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.12.2016

DW: Igor Dodon a reușit deja să irite o parte a societății, făcând declarații anti-constituționale

DW: Igor Dodon a reușit deja să irite o parte a societății, făcând declarații anti-constituționale

Igor Dodon depune vineri jurământul de președinte al Republicii Moldova. El a reușit deja să irite o parte a societății, făcând declarații anti-constituționale, în favoarea regimului separatist pro-rus din Transnistria.

Acesta l-a felicitat pe noul șef al grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cu ocazia victoriei la recentele „alegeri prezidențiale” din autoproclamata „rmn” (alegeri nerecunoscute de nimeni) și a declarat, într-un interviu pentru „Rossia Today”, că „Moldova trebuie să-și ceară scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992”. De asemenea, Dodon a rugat Rusia „să facă mai mult pentru a stopa românizarea tinerilor moldoveni (prin oferirea burselor de studii de către România), inclusiv prin oferirea unui număr mai mare de burse în Rusia pentru tinerii din Republica Moldova”.

Povețele lui Timofti
Nici un oficial de la Chișinău nu a reacționat timp de aproape o săptămână. Abia miercuri, președintele încă în funcție, Nicolae Timofti, a declarat că „Moldova nu are pentru ce să-și ceară scuze de la un regim separatist”. Potrivit lui Timofti, „în domeniul politic există subiecte vulnerabile, care nu pot fi tratate categoric și unilateral, iar dacă cineva o face, ar trebui să-și asume și riscul consecințelor”. Președintele Timofti a calificat declarația lui Dodon ca fiind „sfidătoare la adresa combatanților războiului de pe Nistru”: „Care a fost vina Chișinăului că la 2 martie 1992, când Republica Moldova primea statut de stat membru al ONU, forțele separatiste au atacat posturile de poliție de pe malul estic al Nistrului? În cele patru luni de lupte, care s-au dat pe platourile de la Cocieri, Coșnița și Tighina s-a vărsat mult sânge pentru apărarea independenței naționale și a integrității teritoriale. Să ne cerem, astăzi, scuze pentru că nu am cedat, pentru că nu ne-am trădat idealul și am vrut să ne apărăm regimul constituțional?”, se întreabă Nicolae Timofti.

În opinia sa, „președintele Republicii Moldova, indiferent de zona politică de pe care ajunge în principala funcție în stat, trebuie să susțină tranșant procesul de evacuare a armatei ruse, staționate ilegal în stânga Nistrului și să fie mai temperat în relațiile cu liderii separatiști de la Tiraspol, precum și în intențiile de a federaliza Republica Moldova”. (…) „Luările de poziție ale președintelui ales în urma scrutinului din 13 noiembrie 2016 au suficiente subtexte pentru a compromite stabilitatea în țară  și unitatea națională. Este dificil, dar nu imposibil, să fii președintele tuturor cetățenilor, să ții cont de doleanțele lor, dar, în același timp, să nu compromiți actul normativ și Constituția țării”, a menționat Timofti.

Dodon reacționează în bătaie de joc
În reacția sa, Igor Dodon a recurs la ofense la adresa președintelui care își încheie mandatul: „Pe final de mandat, Nicolae Timofti și-a dat seama că poate fi președinte și poate face declarații. Îi înțeleg starea psihologică. E dureros să pleci din cea mai înaltă funcție în stat fără a lăsa ceva marcant în urma ta - cu excepția unui sac de medalii oferite”, a spus Dodon. Potrivit lui, „aceste declarații de final trădează lipsa de înțelegere a realității politice din Republica Moldova”.

Dodon avertizat asupra Art.2 (2) din Constituție
Într-un interviu pentru „Ziarul Național”, fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, a subliniat că președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, recurge la „teze sovietice” în discursul său public, iar acest lucru s-ar face cu acordul „unor centre de putere” din țară, preocupate între timp să-și legalizeze capitalurile de proveniență ilegală: „La auzul unor inepții cosmice din partea unui politician recent ales în cea mai înaltă funcție în stat te întrebi dacă acesta înțelege ori nu că va jura, mai devreme sau mai târziu, pe textul Constituției Republicii Moldova, în care sunt scrise negru pe alb niște principii fundamentale pentru acest stat, cum ar fi faptul că „teritoriul statului este inalienabil, suveran, unitar, indivizibil și independent” și că „nicio dictatură nu poate fi instituită ca ideologie oficială a statului. Nu va jura pe Constituția URSS sau a Federației Ruse, ci pe Constituția din 1994, din corpul constituțional al căreia face parte și Declarația de Independență din 27 august 1991, pe care nu poți s-o renegi ori s-o schimonosești, indiferent de pasiunile tale marxiste ori putiniste”, a comentat Igor Munteanu.

„Vrea cumva Dodon să anuleze Constituția Republicii Moldova? Atunci s-o spună deschis, ca să putem califica acest fapt cum o merită – „uzurpare a puterii de stat”, pe care art.2, p.2 o califică drept „cea mai gravă crimă împotriva poporului”. Ori poate Dodon vrea să asmuțe o parte a societății (posibil care l-a votat) contra celeilalte jumătăți de electorat, care nu l-a votat la ultimele alegeri?”, se întreabă Munteanu.

Rogozin vine să-l ungă pe Dodon președinte
Vineri, la ceremonia de învestire a noului președinte al Republicii Moldova va fi prezent și unul dintre cei mai acizi demnitari ruși, vicepremierul Dmitrii Rogozin, cel care a numit Republica Moldova „un coteț” și care s-a lăudat public că, în timpul războiului de la Nistru din 1992, a luptat cu arma în mână, de partea separatiștilor, împotriva Republicii Moldova. Acum el este „reprezentant special pentru Transnistria al preşedintelui Rusiei”.
Tinerii din Republica Moldova se mobilizează pe rețelele de socializare în vederea participării la o acțiune de protest în fața Palatului Republicii, acolo unde va avea loc ceremonia de învestire a lui Dodon.
Conform Legii privind învestitura președintelui Republicii Moldova, Dodon va depune jurământul constituțional în fața membrilor Parlamentului și a judecătorilor Curții Constituționale și va rosti un discurs. Deputații liberali au anunțat că vor boicota evenimentul.

Prima amenințare cu „impeachment”-ul
Recent, liderul PL Mihai Ghimpu a declarat că, dacă Igor Dodon va susține în continuare fățiș separatismul de la Tiraspol și Comrat, ar putea fi demis ușor de Parlament. „Republica Moldova, care conform Constituției este stat unitar, ar putea să-și piardă suveranitatea. Despre asta tovarășii socialiști refuză să vorbească atunci când sunt acuzați că susțin fățiș separatismul de la Tiraspol și Comrat și ocupația de la Moscova. Igor Dodon trebuie să înțeleagă că orice deviere de la normele constituționale înseamnă impeachment”, a menționat liberalul. În opinia lui Ghimpu, „Dodon a ajuns președinte printr-o eroare a istoriei”. Anterior, și președintele Parlamentului Andrian Candu (exponentul Partidului Democrat, care controlează actuala majoritate din Parlament) i-a sugerat lui Dodon că va întâmpina o rezistență puternică din partea Parlamentului dacă va atenta la cursul pro-european de dezvoltare pe care și l-a asumat Republica Moldova.

Potrivit președintelui boardului Centrului de Studii Strategice de la Kiev, Pavlo Zhovnirenko, după ce va accede de facto în funcția de președinte și va înțelege „cât de murdar acționează Rusia lui Putin în această regiune, Igor Dodon își va tempera dragostea față de Rusia și retorica pro-separatistă”: „Nu vă faceți griji! În cel mult 9 luni, Dodon va fi altul. Putin va face totul în locul vostru!”, a menționat Pavlo Zhovnirenko în cadrul unei discuții, la Kiev, cu un grup de jurnaliști din Moldova.
DW-Chișinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus