Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.12.2016

Soluțiile de accelerare a traficului transfrontalier, discutate de autoritățile moldo-române

Autoritățile vamale și de frontieră din Republica Moldova și România își vor intensifica colaborarea în vederea sincronizării timpilor de perfectare și respectiv, fluidizării traficului transfrontalier de mărfuri și călători. Măsurile care urmează a fi întreprinse în acest sens au fost discutate astăzi de către Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie și șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari în cadrul întrevederii avute cu omologii români la postul vamal Sculeni. Prezenți la eveniment au fost și reprezentanții ANSA și ANTA.

Dezvoltarea infrastructurii, controlul comun, depunerea declarației electronice de export la posturile vamale interne, crearea unor perimetre de verificare documentară prealabilă și redirecționarea fluxului de autovehicule spre alte posturi vamale reprezintă cele mai viabile soluții identificate la momentul actual de către autoritățile de resort moldo-române pentru diminuarea aglomerărilor la frontieră.

Printre soluțiile propuse, părțile examinează posibilitatea redirecționării fluxului de unități de transport spre punctul de trecere Costești-Stânca. În acest context, autoritatea vamală urmează să identifice resurse financiare pentru dezvoltarea infrastructurii acestuia astfel încât să fie create condițiile necesare pentru transportul internațional de mărfuri.

O altă soluție implementată de către Serviciul Vamal o constituie depunerea declarației electronice de export la posturile vamale interne, care va fi realizată începând cu 1 februarie 2017. De asemenea, Serviciul Vamal preconizează crearea unor perimetre de verificare documentară prealabilă până la intrarea în postul vamal, fapt ce va diminua considerabil durata de staționare a autocamioanelor în punctul de trecere.

În cadrul discuțiilor a fost abordată și necesitatea accelerării procesului de coordonare a Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și România, care prevede organizarea controlului comun la punctele de trecere a frontierei dintre cele două state. Implementarea conceptului respectiv va permite fluidizarea traficului trasnfrontalier, precum și va exclude eventualele riscuri de corupție.

Potrivit Serviciului Vamal, cele mai solicitate posturi vamale de la frontiera moldo-română rămân a fi Sculeni, Leușeni și Giurgiulești. Totodată, cel mai mare flux de unități de transport este înregistrat la Sculeni, unde, în primele 11 luni ale acestui an, au traversat frontiera 634 270 de autoturisme, fiind astfel semnalată o creştere de cca 37% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comparativ cu perioada corespondentă a anului 2014 se atestă o majorare de 123% a fluxului de autoturisme.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus