Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-22/incubatorul-de-afaceri-din-nisporeni-a-fost-desemnat-incubatorul-de-afaceri-al-anului-2016-46769.html
Data: Dec 22, 2016 (20:29)

Incubatorul de Afaceri din Nisporeni a fost desemnat ”Incubatorul de Afaceri al anului 2016”

Incubatorul de Afaceri din Nisporeni a fost desemnat cel mai bun incubator al anului 2016. Concursul este  organizat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM).
 
În cadrul Incubatorului activează 29 întreprinderi în domeniul producerii și prestări servicii. Cifra de afaceri a companiilor se ridică la aproximativ 36 mil. lei, iar suma impozitelor achitate este de 1,2 milioane lei.
 
Iulia Iabanji, director general ODIMM, a menționat că acest concurs evidențiază toate reușitele și bunele practici înregistrate de incubator și creează noi posibilități de dezvoltare a sectorului IMM în regiuni, contribuind la dezvoltarea economică a țării.  ”Incubatoarele de afaceri au devenit istorii de succes în dezvoltarea antreprenoriatului din Republica Moldova și ele urmează să se dezvolte în continuare, deoarece rezultatele obținute denotă o accelerare a activității antreprenoriale în raioanele unde au fost deschise incubatoarele de afaceri”, a accentuat Iabanji.
 
Potrivit viceministrului Economiei, Vitalie Iurcu, Guvernul este în permanentă căutare a soluțiilor pentru îmbunătățirea climatului de afaceri din țară pentru a crea condiții mai bune de activitate întreprinderilor mici și mijlocii. Viceministrul Economiei a menționat modificările legislative elaborate în acest sens, printre care optimizarea numărului actelor permisive pentru inițiere și dezvoltarea afacerilor, crearea unui ghișeu unic la care antreprenorii și viitorii antreprenori să se poată informa despre afaceri, etc. De asemenea, viceministrul a vorbit despre o nouă inițiativă a Guvernului, preconizată pentru a fi realizată în anul viitor, care prevede susținerea întreprinderilor care majorează numărul angajaților.
 
Liliana Babără, administratorul Incubatorului de Afaceri din Soroca și noul președinte al Consiliului de Administrare RIAM, a menționat că pentru o mai bună eficiență a incubatoarelor de afaceri ar trebui să fie implementate programele de instruire și de mentorat. În anul curent incubatoarele se pot bucura de un număr în creștere a rezidenților, ceea ce a și condus la crearea noilor locuri de muncă.
 
Participanții la ședință au vorbit deschis despre problemele, constrângerile și doleanțele întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile țării. Administratorii incubatoarelor au menționat că este necesară implicarea mai activă a administrației publice locale în susținerea mediului de afaceri prin asumarea unor responsabilități ce țin de infrastructură, participare la evenimente și alte aspecte comune. Totodată a fost subliniată importanța adaptării legislației în vigoare care să ofere mai multă libertate antreprenorilor și să reducă procedurile birocratice. În același timp, reprezentanții antreprenoriatului au solicitat ministerului implicare pentru a facilita accesul antreprenorilor la fonduri și acordarea unor facilități fiscale rezidenților incubatoarelor, similare cu cele pentru întreprinderile din Zonele Economice Libere.
 
Potrivit Ministerului Economiei, rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM) a fost creată de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene în anul 2013. În prezent rețeaua include 9 Incubatoare de Afaceri, iar în 2017 se preconizează deschiderea a încă 2 Incubatoare de Afaceri în Cahul și Călărași. La moment în cele 9 incubatoare activează 147 companii rezidente, dintre care 72 sunt companii fondate de femei. În total incubatoarele oferă 660 locuri de muncă.