Trimite e-mail | Printeaza
Social
21.12.2016

Guvernul a aprobat: pensia dobândită de către cetățenii Republicii Moldova în Turcia va fi transferată pe teritoriul țării noastre

Membrii Executivului au aprobat astăzi, 21 decembrie curent, proiectul Hotărârii Guvernului privind inițierea negocierilor asupra proiectului Aranjamentului Administrativ pentru implementarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia.

Aranjamentul Administrativ este un tratat de implementare a Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, ce asigură cu drepturi de securitate socială cetățenii Republicii Moldova care își desfășoară activitatea pe teritoriul Turciei. Acesta stabilește: mecanismele de plată a prestaţiilor de asigurări sociale (pensii și indemnizații); instituţiile responsabile pentru plata lor;  documentele care necesită a fi completate şi furnizate pentru ca persoanele îndreptăţite să beneficieze de prestaţii.

Scopul tratatului este facilitarea comunicării între instituțiile competente ale statelor semnatare. Astfel, beneficiarii nu vor mai trebuie să se deplaseze pe teritoriul celuilalt stat contractant pentru a solicita dreptul la  pensii.

Prevederile tratatului creează condiții favorabile pentru reîntoarcerea în țară a cetățenilor care au emigrat din R. Moldova, deoarece, la revenire, pensia dobândită în Turcia va fi transferată pe teritoriul Moldovei.

Semnarea Acordului și Aranjamentului Administrativ va avea loc în cadrul vizitei oficiale la Chișinău a Președintelui Republicii Turcia Recep Tayyip Erdoğan, preconizată pentru luna februarie 2017, anunță MMPSF.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus