Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-19/uniunea-europeana-berd-i-bei-ofera-un-pachet-de-finan-are-de-92-milioane-de-euro-pentru-construc-ia-46706.html
Data: Dec 19, 2016 (21:00)

Uniunea Europeană, BERD și BEI oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construcția gazoductului între Republica Moldova şi România

Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) oferă un pachet de finanțare de 92 milioane de euro pentru construirea unei conducte de gaze naturale din România până la Chișinău. BEI şi BERD acordă câte un împrumut de €41 milioane fiecare, iar UE - un grant de €10 milioane.  Fondurile vor fi transmise Întreprinderii de Stat ”Vestmoldtransgaz”, care va construi şi va exploata gazoductul şi interconectorul dintre România - Republica Moldova.
 
Acordurile privind oferirea împrumuturilor au fost semnate astăzi la Chișinău de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, din partea Republicii Moldova, Dimitri Gvindadze, șeful biroului BERD la Chișinău, și Jan Vapaavuori, vicepreședinte BEI.
 
Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, decizia partenerilor de la BERD, BEI și Uniunea Europeană de a susține Guvernul Republicii Moldova în realizarea proiectului de construcție a gazoductului Ungheni – Chișinău este foarte importantă pentru țara noastră, deoarece constituie un pas important în procesul de realizare a proiectelor de asigurare a securității energetice a statului, depășirea situației când suntem dependenți de o singură sursă de asigurare a populației cu surse energetice. ”Mai mult, realizarea acestui proiect ne va permite conectarea la sistemul energetic comunitar, care pe lângă faptul că ne poate asigura o stabilitate energetică pe o perioadă lungă de timp, va asigura o concurență liberă pe piața moldovenească”, a accentuat ministrul Economiei.
 
Potrivit Ministerului Economiei,  ambasadorul UE în Republica Moldova Pirkka Tapiola a menționat: „Sunt încântat de faptul că UE, Banca UE şi partenerii noștri BERD contribuie în prezent la construirea conductei Ungheni-Chişinău. UE sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru Republica Moldova, întrucât va consolida securitatea energetică a țării şi, în același timp, va contribui la creșterea competitivității pieței energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetățenilor”.
 
Vicepreședintele BEI, Jan Vapaavuori, a comentat: „Salut foarte mult faptul că BEI contribuie la diversificarea resurselor energetice pentru Republica Moldova, o țară dependentă de importurile de energie. Acest lucru va contribui la sporirea securității energetice şi va sprijini atât liberalizarea pieței gazelor naturale în țară, cât şi integrarea acesteia în sistemul energetic european. În același timp, acest proiect este un bun exemplu de cooperare de succes între BEI, instituția finanțatoare parteneră BERD şi Uniunea Europeană, care co-finanţează acest angajament strategic”.
 
Dimitri Gvindadze, șeful biroului BERD la Chișinău, a declarat: „Conducta va permite Moldovei să cumpere gaze naturale de pe piețele UE şi va promova măsuri care vor ajuta furnizorii străini de gaze să intre pe piaţa Moldovei. Acest lucru va permite țării să își diversifice sursele de energie şi va consolida concurența în sector”.
 
Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014. Pentru prima fază a proiectului UE a venit cu o contribuție de 7 milioane de euro.
 
Republica Moldova este una dintre ţările care a beneficiat cel mai mult de împrumuturi din partea BEI pe cap de locuitor în Regiunea Parteneriatului Estic. Portofoliul de credite BEI, fiind bine-echilibrat şi acoperind toate sectoarele importante ale economiei ţării, a ajuns la aproape 700 mln. de euro de la semnarea primului împrumut BEI în ţară în 2007. Proiectul de interconectare la gaz este încă un exemplu de succes de cooperare în Republica Moldova între UE, BEI şi BERD, care au sprijinit împreună numeroase proiecte, cum ar fi: Programul de reabilitare a drumurilor din Moldova, a troleibuzelor din mun. Chişinău şi reabilitarea sistemelor de aprovizionare cu apă.
 
BERD este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova, cu peste 1,1 miliarde de euro,  investiții cumulative în peste 110 proiecte în sectoarele agro-business, energetic, financiar, infrastructură şi producție.