Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-19/gheorghe-balan-a-avut-o-intrevedere-cu-asistentul-adjunct-al-secretarului-de-stat-al-statelor-unite--46703.html
Data: Dec 19, 2016 (20:50)

Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii Bridget Brink

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a avut o întrevedere cu Bridget Brink, Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al SUA.
 
În cadrul convorbirii, oficialii au discutat teme de actualitate cu privire la derularea procesului de reforme în Republica Moldova şi măsurile pe care le întreprinde Guvernul în vederea accelerării dezvoltării social-economice a Republicii Moldova.
 
Un subiect distinct al convorbirii a vizat problematica transnistreană şi evoluţiile înregistrate în procesul de negocieri.
 
Cu această ocazie, Vicepremierul a informat-o pe dna Brink despre evenimentele importante care au marcat anul 2016, referindu-se, în particular, la Conferința permanentă pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri “5+2”) şi conferinţa anuală ,,Măsurile de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”. A fost menţionată şi Declarația cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană în formatul  „5+2”, adoptată recent, la cea de-a 23-a reuniune a Consiliului de Miniștri al OSCE, în or. Hamburg, Germania, care reafirmă poziţia fermă a statelor participante ale OSCE de a identifica o soluție comprehensivă, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional, cu determinarea unui statut special pentru regiunea transnistreană în măsură să garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor din regiune.
 
Totodată, Vicepremierul a vorbit despre aşteptările pe care le are de la anul care vine, în ceea ce vizează dosarul transnistrean, accentuând că Executivul va promova cu insistenţă măsuri orientate spre avansarea negocierilor, menţinerea funcţionalităţii tuturor platformelor de dialog existente, restabilirea spaţiilor naţionale unice (juridic, economic, social, vamal etc.) şi realizarea dezideratului de reintegrare a ţării.
 
Dl Gh. Bălan a ţinut să exprime gratitudine, prin intermediul dnei Brink,  Guvernului SUA, pentru asistenţa şi suportul pe care le acordă constant Republicii Moldova în diverse domenii, inclusiv în procesul de soluţionare a diferendului transnistrean.
 
Dna Bridget Brink a apreciat progresele înregistrate în procesul de reglementare transnistreană şi a încurajat actorii implicaţi să-şi conjuge eforturile pentru a obţine rezultatele scontate.
 
De asemenea, oficialul a declarat că SUA va examina posibilităţile de a susţine şi în continuare implementarea reformelor asumate de Guvernul de la Chişinău, anunță un comunicat al Biroului pentru reintergrare.