Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.12.2016

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat 52 de proiecte de dezvoltare regională, în valoare 1,3 miliarde de lei

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat 52 de proiecte de dezvoltare regională, în valoare 1,3 miliarde de lei

Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat 52 de proiecte de dezvoltare regională, în valoare 1,3 miliarde de lei, care urmează a fi finanțate pe parcursul următorilor patru ani din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională.
 
Potrivit vicepremierului Octavian Calmîc, președintele CNCDR, proiectele propuse pentru finanțare au impact regional, asigură durabilitatea proiectelor, inclusiv modalitatea de gestionare a bunurilor post-implementare, precum și se încadrează în prioritățile și obiectivele concursului de selectare a proiectelor.
 
"Pentru perioada 2017-2020, în Fondul Național pentru Dezvoltare Regională sunt planificate alocații de la bugetul de stat în mărime de circa 1 miliard de lei.  Ținând cont de beneficiile pentru localități, proiectele au fost evaluate în mai multe etape pentru a observa dacă corespund obiectivelor și priorităților concursului de proiecte, dacă dețin studii de fezabilitate, proiecte tehnice actualizate, soluțiile tehnice relevante, inclusiv documentație tehnico-economică coerentă", a menționat ministrul Economiei. 
 
Potrivit Ministerului Economiei, principalele domenii de intervenție pentru care au fost depuse propuneri de proiecte țin de infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice și eficiența energetică a clădirilor publice.
 
" În prima etapă a concursului au fost depuse 321 note conceptuale de proiecte, în sumă de circa 7,8 miliarde lei, ce reprezintă necesitățile de dezvoltare a localităților, parvenite din partea APL de nivelul I și II. După mai multe etape de evaluare, 52 de proiecte, în valoare de 1,3 miliarde de lei, vor primi finanțare începând cu anul viitor. Cele mai multe proiecte țin de domeniul aprovizionării cu apă și sanitație. Pentru proiectele ce nu vor fi finanțate din Fondul Național de Dezvoltare Regională, vom căuta alte surse de finanțare, inclusiv vom negocia cu partenerii de dezvoltare", a subliniat ministrul Dezvoltării Regionalei Construcțiilor, Vasile Bîtca, în cadrul ședinței CNCDR.
 
Potrivit președintelui Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord, Ion  Leucă, concursul s-a desfășurat în trei etape, pe parcursul lunilor martie-noiembrie 2016, în cadrul cărora a fost asigurată comunicarea participativă a tuturor actorilor implicați.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus