Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-16/reforma-sistemului-de-pensii-a-fost-votata-de-parlament-in-lectura-a-doua-46683.html
Data: Dec 16, 2016 (20:32)

Reforma sistemului de pensii a fost votată de Parlament în lectura a doua

Două proiecte de lege privind reformarea sistemului de pensii au fost votate astăzi, 16 decembrie curent de Parlamentul Republicii Moldova în lectura a doua.
 
Primul proiect se referă la modificarea și completarea Legii asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2017, pensiile angajaților structurilor de forță vor fi stabilite și achitate de către o singură instituție (în loc de 6) și anume de Casa Națională de Asigurări Sociale. Odată ce va intra în vigoare, noua lege va stabili transparență și eficiență în utilizarea mijloacelor financiare publice.
 
Cel de al doilea proiect de lege vizează un set de măsuri care vor asigura echitatea, durabilitatea și corectitudinea sistemului public de pensii. Legea include amendamente noi înaintate de către deputați în prima lectură. Potrivit noilor amendamente, vârsta de pensionare și stagiul de cotizare pentru femei și bărbați vor fi egalate gradual.
 
Astfel, vârsta de pensionare pentru bărbați va crește la 63 de ani către 1 ianuarie 2019 (4 luni anual). Pentru femei este stabilită aceiași vârstă, care va fi atinsă la 1 iulie 2028 (6 luni anual). La fel, stagiul de cotizare pentru femei și bărbați va fi unificat (34 de ani). Stagiul de cotizare pentru bărbați se va stabili începând cu 1 iulie 2018, iar pentru femei către 1 iulie 2024.
 
Totodată, s-au operat modificări privind reexaminarea pensiei. Astfel, pensionarii care activează sau au activat în câmpul muncii după ieșirea la pensie, pot solicita reexaminarea pensiei lor nu mai des decât o dată la doiani.
 
Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de către președintele Republicii Moldova, anunță un comunicat al MMPSF.