Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-16/octavian-calmic-a-discutat-cu-pre-edintele-turciei-despre-impulsionarea-rela-iilor-moldoturce-46677.html
Data: Dec 16, 2016 (19:45)

Octavian Calmîc a discutat cu Președintele Turciei despre impulsionarea relațiilor moldo-turce

Turcia este interesată în extinderea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, iar dialogul ascendent dintre autoritățile de la Chișinău și Ankara oferă noi oportunități pentru realizarea unor noi proiecte reciproc avantajoase în interesul celor două popoare. O declarație în acest sens a fost făcută ieri seara de Președintele Turciei,  Recep Tayyip Erdoğan, în cadrul întrevederi cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, aflat într-o vizită  de lucru în Turcia.
 
În cadrul dialogului, Președintele Turciei a apreciat evoluția relațiilor bilaterale din ultima perioadă de timp, drept exemplu fiind menționat intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb dintre două state, care oferă noi oportunități pentru realizare proiectelor comune în diferite domenii, în special cel comercial-economic.
 
Recep Tayyip Erdoğan a specificat că autoritățile de la Ankara sunt deschise pentru dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova, inclusiv prin realizarea unor proiecte bilaterale cu implicarea activă a mediului de afaceri din Turcia, în special în domeniul agroalimentar, industrial, etc.
 
La rândul său, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că Turcia este un partener strategic pentru Republica Moldova, iar extinderea relațiilor bilaterale va contribui dezvoltarea unui partenriat durabil și multifuncțional în toate domeniile de cooperare. ”Intrarea în vigoare, începând cu 1 noiembrie 2016, a Acordului de Liber Schimb dintre două state, deschide noi oportunități în promovarea și dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, eliminând barierele în inițierea unor noi proiecte  de perspectivă în relațiile noastre, în special pentru dezvoltarea investițiilor mixte”, a accentuat ministrul Octavian Calmîc.
 
Ministrul Economiei a adus mulțumiri Republicii Turcia pentru asistența tehnică acordată țării noastre   prin intermediul programului TIKA, accentuând și faptul că forumurile oamenilor de afacecari, inclusiv cel care urmează a fi organizat la Istanbul pe 16 noiembrie, sunt o platformă foarte bună în realizarea proiectelor bilaterale.
 
În context, cei doi interlocutori au accentuat că semnarea unei Declarații privind stabilirea parteneriatului  strategic dintre Republica Moldova și Turcia ar însemna trecerea la o etapă calitativ nouă în relațiile bilaterale. În opinia celor doi demnitari, semnarea uni asemenea document poate fi posibilă în cadrul vizitei oficiale a Președintelui Tirciei în țara noastră în primăvara anului viitor sau a conducerii Republicii Moldova la Ankara.
 
Potrivit Ministerului Economiei, la întrevederea cu Președintele Turciei a participat bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah,  și ambasadorul Republicii Moldova la Ankara, Igor Bolboceanu.