Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.12.2016

Liliana Palihovici propune ca toți copiii cu vârsta de la 2 la 3 ani să aibă acces la educația antepreșcolară

Liliana Palihovici propune ca toți copiii cu vârsta de la 2 la 3 ani să aibă acces la educația antepreșcolară

Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici propune ca toți copiii cu vârsta de la 2 la 3 ani să aibă acces la educația antepreșcolară. Liliana Palihovici a înregistrat o inițiativă legislativă de modificare și completare a Codului Educației.

Potrivit modificărilor propuse, educaţia antepreşcolară se va realiza în familie sau la solicitarea părinților, în instituțiile de educație antepreșcolară. Finanțarea educației antepreșcolare se va efectua de autoritățile administrației publice locale, în condițiile prevăzute de lege.

”Educația antepreșcolară în Republica Moldova se realizează doar parțial, fiind lipsită de finanțare de la bugetul de stat. Consider că statul are obligația promovării politicilor în vederea sporirii numărului de instituții în cadrul cărora se realizează educația antepreșcolară, cu finanțare de la bugetul de stat. Accesul la educație antepreșcolară trebuie asigurat pentru toți copiii cu vârsta de la 2 la 3 ani, familiile cărora solicită acest serviciu”, menționează Liliana Palihovici în inițiativa legislativă înregistrată la Parlament.

Potrivit Vicepreședintei Parlamentului, doar statul, prin politicile de dezvoltare a rețelei serviciilor de educație antepreșcolară și preșcolară şi perfecţionarea cadrului legislativ în domeniu, ar putea susține familiile pentru a crește copii sănătoși și bine educați, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

”În procesul educaţiei timpurii, un rol esenţial îi revine sistemului antepreșcolar și preşcolar, care reprezintă etapa incipientă pentru încadrarea copiilor în sistemul educaţional. Proiectul de lege va genera costuri suplimentare, însă acestea nu pot fi comparate cu beneficiul pe care îl va avea societatea noastră pe termen lung. Scopul proiectului constă în ajustarea cadrului legislativ în domeniul educației timpurii, prin reglementări ce vor obliga statul să intervină financiar în susținerea educației timpurii, în special a educației antepreșcolare”, subliniază Liliana Palihovici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus