Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.12.2016

ANRE a aprobat Regulamentul privind accesul la reţelele de transport al gazelor naturale şi gestionarea congestiilor

ANRE a aprobat Regulamentul privind accesul la reţelele de transport al gazelor naturale şi gestionarea congestiilor

Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința sa publică din 13 decembrie 2016, Regulamentul privind accesul la reţelele de transport al gazelor naturale şi gestionarea congestiilor, act normativ care transpune în cadrul de reglementare secundar Regulamentul CE nr. 715/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 privind condiţiile de acces la reţelele pentru transportul gazelor naturale.

Regulamentul stabilește principiile generale și condițiile de acces la rețelele de transport al gazelor naturale, instrumentele și procedurile de gestionare a congestiilor, atribuțiile și responsabilitățile participanților la aceste operațiuni, norme orientate spre garantarea securității  aprovizionării cu gaze naturale și excluderea comportamentului și practicilor discriminatorii din partea operatorilor, asigurând  accesibilitatea, transparența, fiabilitatea, continuitatea și calitatea serviciului de aprovizionare cu gaze naturale a populației.

ANRE consideră că implementarea normelor stabilite de Regulament va contribui la soluționarea problemelor legate de congestiile în rețelele de transport al gazelor naturale şi asigurarea echilibrului în reţelele de gaze naturale, la stimularea schimburilor transfrontaliere de gaze naturale, care, la rândul său, va determina ameliorarea climatului concurenţial pe piaţa internă a gazelor naturale.

Regulamentul va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, anunță Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus