Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.12.2016

Cauzele penale a 14 inspectori de patrulare învinuiţi de comiterea actelor de corupţie au ajuns pe masa magistraţilor

Procuratura Anticoruptie anunţă despre finalizarea urmăririi penale şi remiterea în instanţe de judecată a cauzelor penale în privinţa a 14 poliţişti, din cei 28 reţinuţi din cadrul Inspectoratului Naţional de Patrulare pentru comiterea coruperii pasive.

Potrivit actelor de învinuire întocmite de procurori, inspectorii de patrulare ar fi extorcat şi primit de la conducătorii auto sume cuprinse între 100 de lei şi 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale pentru comiterea contravenţiilor.

Temei pentru pornirea urmăririi penale în cauzele privind coruperea poliţiştilor din gestiunea Procuraturii anticorupţie au servit atât adresările şoferilor de la care se estorcau bani, a reprezentanţilor companiilor de transport care suportau pierderi pentru mită, cât şi generalizările efectuate de serviciile de securitate internă ale IGP şi MAI din care rezultă că subdiviziunile INP sunt cele mai expuse fenomenului corupţiei.

Actualmente, din cei paisprezece poliţişti învinuiţi de comiterea actelor de corupţie, dosarele cărora au ajuns pe masa magistraţilor, doi se află în arest preventiv, iar doi au obligaţia de a nu părăsi ţara până la pronunţarea verdictelor.

În cazul a 12 poliţişti, procurorii i-au pus sub acuzare în baza art.324 alin.(4) din Codul penal, pentru faptul pretinderii, acceptării şi primirii de bani, ce nu i se cuvin, în proporţii ce nu depăşesc 100 unităţi convenţionale, deoarece suma banilor primiţi de poliţişti sub formă de mită nu depăşeşte valoarea de 5000 lei.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.
În cazul altor doi poliţişti, procurorii i-au pus sub acuzare în baza art.324 alin.(2) lit. b) din Codul penal, pentru faptul pretinderii, acceptării şi primirii de bani, ce nu li se cuvin, săvârșită de două persoane.

Pentru această infracţiune, norma penală prevede închisoare de până la 10 ani cu amendă în mărime până la la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani, anunță Secţia relaţii publice a Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus