Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-12/guvernul-a-discutat-amendamentele-propuse-de-deputatzi-la-proiectul-politicii-fiscale-i-vamale-pentr-46598.html
Data: Dec 12, 2016 (21:27)

Guvernul a discutat amendamentele propuse de deputaţi la proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2017

Cabinetul de miniştri a aprobat, în cadrul unei ședințe speciale, o serie de amendamente și modificări la proiectul Politicii fiscale și vamale pentru anul 2017, prezentat anterior de Executiv. Urmare a examinării propunerilor deputaţilor, a fost emis avizul Guvernului prin care, între altele, s-a acceptat majorarea accizelor la produsele din tutun, la produsele petroliere, în timp ce cota accizului pentru articolele de bijuterie din metale prețioase a fost păstrată în mărimea existentă la moment.
 
Totodată, au fost extinse facilitățile fiscale pentru rezidenții Zonelor Economice Libere, cu condiția că aceștia vor efectua investiții suplimentare pentru a majora numărul de angajați. De asemenea, au fost aprobate mai multe modificări privind activitatea importatorilor și exportatorilor, inclusiv necalcularea penalității în cadrul procedurii de amânare a determinării definitive a valorii în vamă și celei de stabilire cu caracter definitiv a codului mărfii și acordarea posibilității de prelungire a termenului de admitere temporară până la 10 ani cumulativ.
 
O altă modificare vizează persoanele fizice şi anume micșorarea cotei impozitului pe venit de la darea în posesiune sau folosință a proprietății imobiliare către alte persoane fizice, de la 10% la 7%.
 
În acelaşi timp, Executivul a susţinut o serie de modificări cu referire la cerințele impuse față de managementul Serviciului Fiscal de Stat, precum și privind salarizarea funcționarilor publici ce activează în cadrul Serviciului Fiscal, Serviciului Vamal și a Ministerului Afacerilor de Interne.
 
În total au fost avizate 29 de amendamente. Proiectul Politicii fiscale și vamale pentru 2017 urmează să fie examinat în lectură finală de către Parlament, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.