Trimite e-mail | Printeaza
IT
10.12.2016

Scădere ușoară a volumului total de vânzări în sectorul comunicațiilor electronice, în trimestrul trei al anului 2016

Scădere ușoară a volumului total de vânzări în sectorul comunicațiilor electronice, în trimestrul trei al anului 2016

În perioada iulie – septembrie 2016, volumul total al veniturilor provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicațiilor electronice (telefonie mobilă, Internet mobil în bandă largă, telefonie fixă, Internet fix, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicaţiilor electronice) a scăzut, față de trimestrul trei al anului 2015, cu 3,5% și a însumat 1mld. 722,1 mil. lei. În nouă luni ale anului, valoarea acestui indicator s-a diminuat, față de aceeași perioadă a anului 2015, cu peste 3% și a totalizat 5 mld. 47,2 mil lei, se arată în Raportul privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul trei al anului 2016, publicat astăzi pe pagina electronică a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Scăderea înregistrată în perioada de raport a fost determinată de diminuarea vânzărilor pe trei segmente de piață: telefonie fixă, difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicațiilor electronice. Volumul vânzărilor realizate pe piața de telefonie fixă a scăzut cu 20% și a alcătuit 205,7 mil.lei, vânzările serviciilor de difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale s-au diminuat cu 18,5% și au însumat 68,5 mil. lei, iar veniturile obținute din alte activități în domeniul comunicațiilor electronice s-au micșorat cu 31,3% și au totalizat 89 mil.lei.

În același timp, pe celelalte trei segmente de piață: telefonie mobilă, Internet mobil în bandă largă și Internet fix au fost înregistrate creșteri ale volumelor de vânzări. Astfel, vânzările serviciilor de Internet mobil în bandă largă au crescut, comparativ cu trimestrul trei al anului 2015, cu 23,5% și au alcătuit 189 mil. lei, ale serviciilor de Internet fix – cu 7,7% și au însumat 282,4 mil. lei, iar vânzările serviciilor de telefonie mobilă au sporit cu 2,1% și au totalizat 991,4 mil.lei.

Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator (ARPU) au fost înregistrate pe piețele serviciilor de acces la Internet fix și de telefonie mobilă: de 172,6 lei și, respectiv, 88,4 lei. Pe celelalte segmente de piață acest indicator a avut următoarele valori: telefonie fixă – 58 lei, televiziune contra plată (prin rețele de cablu și rețele IP TV) – 46,9 lei, Internet mobil în bandă largă – 22,8 lei.

ANRCETI elaborează și publică rapoarte trimestriale despre evoluția principalilor indicatori ai pieței de comunicații electronice, începând cu anul 2012. Rapoartele sunt întocmite în baza datelor statistice prezentate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul comunicațiilor electronice, anunță Serviciul de Informare și Comunicare  cu mass-media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus