Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-12-07/conceptul-agen-iei-recuperarea-bunurilor-infrac-ionale-aprobat-de-comisia-juridica-numiri-i-imunita--46540.html
Data: Dec 7, 2016 (20:55)

Conceptul Agenției recuperarea bunurilor infracționale, aprobat de Comisia juridică, numiri și imunități

Instituțiile cu atribuții de control vor fi abilitate și cu atribuții de organ de constatare pentru infracțiunile depistate în domeniul controlat. Un proiect în acest sens, a fost aprobat, în prima lectură, de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului.

Astfel, în urma controalelor efectuate, instituțiile vor fi obligate să transmită, în decurs de 24 de ore, actele de constatare și mijloacele materiale de probă organului de urmărire penală. Potrivit autorilor, noile prevederi vor urgenta procesul de documentare a unor categorii de infracțiuni.

În aceeași ședință, deputații au aprobat, în I lectură, instituirea Agenției recuperarea bunurilor infracționale (ARBI), instituție cu statut autonom, în subordinea Centrului Național Anticorupție. Potrivit proiectului, instituția va urmări recuperarea activelor și fondurilor obținute din infracțiuni, în special, cele de corupție, spălare a banilor și criminalitate organizată. Vor fi recuperate bunurile infracționale aflate atât pe teritoriul țării, cât și cele de peste hotare.

De asemenea, membrii Comisiei au aprobat și vor propune plenului Parlamentului, aprobarea facilităților la obținerea cetățeniei Republicii Moldova pentru persoanele care contribuie la creșterea investițiilor în țara noastră. De drept privilegiat pentru obținerea cetățeniei vor beneficia persoanele care implementează proiecte de dezvoltare durabilă publică care se mențin pe parcursul a 60 de luni. Prevederea se va aplica și membrilor familiei.

Un nou document strategic de politici în domeniul justiției va fi elaborat până la finele anului 2017. Prevederi, în acest sens, au fost aprobate de Comisia juridică, numiri și imunități. La fel, deputații au avizat pozitiv continuarea, pe parcursul anului viitor, a implementării mai multor acțiuni în domeniul reformei justiției, care urmau a fi finalizate în 2016. Între acestea sunt modificarea statutului judecătorului de instrucție, comasarea instituțională a instanțelor judecătorești etc.

Un alt proiect de lege aprobat în prima lectură se referă la aderarea Republicii Moldova la Acordul privind privilegiile și imunitățile Curții Penale Internaționale, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Toate proiectele urmează a fi dezbătute și adoptate de plenul Parlamentului.