Trimite e-mail | Printeaza
Externe
29.11.2016

Iohannis: Obiectivul nostru este integrarea europeană a Republicii Moldova

Iohannis: Obiectivul nostru este integrarea europeană a Republicii Moldova

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, marți, un plan de acțiune pe termen mediu și lung privind relația României cu Republica Moldova, a anunțat președintele Klaus Iohannis, scrie Agerpres.

Am spus în septembrie (...) și reiterez și acum faptul că este o relație extrem de importantă relația dintre România și Republica Moldova, care trebuie să devină mai bună, mai performantă, mai pragmatică și mai previzibilă. (...) Obiectivul nostru strategic, așa cum este reflectat în acest plan pe care l-am aprobat astăzi, este integrarea europeană a Republicii Moldova, adică susținerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE și a conectării proeuropene a Chișinăului cu instituții puternice, cu o democrație solidă, proces în care România poate și trebuie să joace rolul principal", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, după ședința CSAT.

El a precizat că acest plan de acțiune pleacă de la evaluarea cuprinzătoare și cât mai realistă a stadiului relației cu Republica Moldova, în contextul internațional complicat, inclusiv în urma evoluțiilor recente care au avut loc în această țară.

Iohannis a menționat că este nevoie de o radiografie clară și sistemică a necesităților de sprijin și a capacităților pe care România le are la dispoziție în toate domeniile de interes pentru obiectivul privind integrarea europeană a Republicii Moldova.

Efortul României va fi sistematizat și concentrat instituțional, a subliniat el, astfel încât rezultatele să fie vizibile, concrete și palpabile pentru cetățenii Republicii Moldova.

"Responsabilitatea pentru atingerea acestui obiectiv nu revine doar României, materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principală a Republicii Moldova, care va trebui să-și consolideze angajamentul proeuropean prin continuarea în mod accelerat și hotărât a procesului de implementare a reformelor structurale", a afirmat șeful statului.

Iohannis a indicat că un grup de lucru interinstituțional va lucra pentru implementarea planului de acțiune în cazul Republicii Moldova.

"Pentru implementarea planului de acțiuni privind abordarea strategică a relației României cu Republica Moldova va fi creat un grup de lucru interinstituțional, sub coordonarea Administrației Prezidențiale, care va începe să lucreze în cel mai scurt timp", a arătat Iohannis.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus