Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.11.2016

Proiectul de modificare a Constituției a fost avizat de toate comisiile permanente ale Parlamentului

Proiectul de modificare a Constituției a fost avizat de toate comisiile permanente ale Parlamentului

Membrii Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului au votat, astăzi, în unanimitate, proiectul de modificare a Constituției, care stipulează numirea de către Președintele țării a Procurorului general.

Potrivit proiectului, șeful statului va numi procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Modificarea se referă la trei articole care definesc instituția Procuraturii, funcția procurorului general și a celor ierarhic inferiori, precum și activitatea Consiliului Superior al Procurorilor.

Proiectul de modificare a Constituției urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului și poate fi adoptat cu votul a 2/3 din deputații aleși.

Necesitatea modificării legii supreme a venit după adoptarea noii legi a procuraturii, care schimbă, între altele, modalitatea de desemnare a Procurorului General și minimalizează impactul politicului asupra instituției procuraturii. Potrivit legii, candidatul pentru funcția de procuror general este desemnat în urma unui concurs public organizat de Consiliul Superior al Procurorilor și înaintat Președintelui. Șeful statului, la fel ca și în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, președintele este obligat să semneze decretul de numire în funcție a procurorului general, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus