Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.11.2016

Ambasada și Guvernul Lituaniei exprimă în continuare disponibilitatea de a oferi asistență pentru ANSA

Ambasada și Guvernul Lituaniei exprimă în continuare disponibilitatea de a oferi asistență pentru ANSA

Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în persoana Directorului General Gheorghe Gaberi, și a Directorilor Generali Adjuncți, Ion Toma și Vsevolod Stamati,  a avut o întrevedere oficială cu reprezentanții Guvernului Lituaniei: Rimantas Latakas – Ambasadorul Lituaniei în Moldova, Violeta Motulaitė – Directorul Departamentului Dezvoltare Cooperare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a Lituaniei, ambasadorul precedent și Indrė Bernotienė -  Șef al Serviciului Cooperare Bilaterală din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a Lituaniei.

La întrevedere au participat Șeful Direcției Relații Internaționale - Ilie Volovei, Înaltul Consilier UE pentru siguranța alimentelor - Zenonas Stanevicius și Violeta Prepelița – asistent al Înaltului consilier. 

Reprezentanții Guvernului Lituaniei au menționat importanța colaborării bilaterale cu țara noastră, ținând cont de contextul Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel Moldova este în lista țărilor prioritare pentru care va fi acordată asistență, lângă alte țări din cadrul parteneriatului estic, cum ar fi Ucraina și Georgia. Principalele subiecte abordate în cadrul discuției au fost legate de colaborarea bilaterală pe domeniile siguranță alimentară, sănătatea animalelor și a plantelor. În special, s-au discutat aspecte ce țin de potențiala asistentă din partea Guvernului Lituaniei pentru fortificarea capacității de activitate a agenților economici implicați în producerea și procesarea laptelui, în vederea alinierii la rigorile Uniunii Europene la acest capitol. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe din Lituania au menționat, că pentru anul 2017, a fost bugetată o suma de aproximativ 70 mii euro, la fel ca și în 2016, pentru proiecte mici în diferite domenii care urmează a fi implementate în Moldova.

În contextul programului de dezvoltare a cooperării și promovare a democrației pentru realizarea proiectului „Consolidarea capacităților instituționale pentru monitorizarea, eradicarea și controlul maladiilor contagioase la animale”, implementat în baza acordului semnat între Ambasada Republicii Lituania în Republica Moldova și Serviciul Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din Lituania, au fost organizate următoarele activități: în iulie 2016 a fost organizată vizita de studiu în Lituania a 2 specialiști ANSA, în cadrul căreia a fost prezentată experiența acestei țări europene în controlul, eradicarea și măsurile de prevenire aplicate în cazul pestei porcine africane, iar în septembrie 2016 au fost organizate 2 sesiuni de instruiri pentru 60 de medici veterinari din Moldova (la Chișinău și Briceni) cu tematica: „Protecția biologică în cazul apariției pestei porcine africane. Principiile de control și lichidare a bolii”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus