Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.11.2016

Pavel Filip a prezidat ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică

Pavel Filip a prezidat ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică

Cea de-a doua ședință a Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică (CIPS), prezidată de Prim-ministrul Pavel Filip, s-a desfășurat pe 17 noiembrie 2016. Premierul a salutat faptul că s-a reușit revenirea la formatul ședințelor permanente ale CIPS, precizând că de la ultima ședință a trecut puțin peste o lună.
 
Membrii CIPS au dezbătut mai multe subiecte ce vizează proiectele de dezvoltare, care se află în derulare și care urmează să fie lansate cu asistența partenerilor externi. Astfel, s-au examinat aspectele ce țin de pregătirea Proiectului  „Modernizarea serviciilor guvernamentale în Republica Moldova”,  finanțat de Banca Mondială, mai exact măsurile de asigurare a tranziției spre acest proiect de la proiectul e-guvernare, care expiră la finele anului curent. În acest sens, au fost luate deciziile necesare pentru a asigura mentenanța tehnică a infrastructurii de e-guvernare, a calității serviciilor prestate de aceste infrastructuri și continuitatea în ceea ce privește modernizarea serviciilor publice în Republica Moldova.
 
Totodată, a fost acceptată propunerea Ministerului Educației privind restructurarea proiectului „Reforma învățământului în Moldova”,  finanțat de Banca Mondială, în partea ce ține de renovarea instituţiilor de învăţământ. Astfel, o parte din responsabilitățile Ministerului, în calitate de implementator al proiectului, vor fi transmise Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), care are o experienţă mai vastă în domeniu. În acest context, după îndeplinirea procedurilor necesare, către FISM va fi transferată suma de 12 milioane de dolari, pentru renovarea a 15 şcoli care vor fi selectate de Consiliul Coordonator Interministerial pentru monitorizarea procesului de reabilitare.
 
În cadrul ședinței au mai fost examinate propunerile de proiecte privind implementarea Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare (SMURD) în Republica Moldova, precum și o listă de proiecte investiționale, care vor fi promovate pentru noul cadru de parteneriat strategic cu Banca Mondială pentru anii 2018 – 2022.
 
Comitetul Interministerial pentru Planificare Strategică este constituit din membri ai Guvernului şi reprezentanţi ai autorităților publice centrale și are misiunea de asigurare a unui proces integrat de planificare strategică, în care să fie corelate în mod  eficient priorităţile naţionale cu politicile elaborate de organele centrale de specialitate ale administraţiei publice, angajamentele internaţionale asumate şi cadrul de resurse interne şi externe, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus