Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.11.2016

Până prezent au fost semănate cu culturi de toamnă 353,4 mii ha

Până prezent au fost semănate cu culturi de toamnă 353,4 mii ha

Conform datelor parvenite din teritoriu, până prezent au fost semănate cu culturi de toamnă în total  353,4 mii ha, inclusiv:  grâu de toamnă 285 mii ha, orz de toamnă 39 mii ha, rapiţă de toamnă 28 mii ha şi triticale 1,4 mii ha. Aceasta constituie cca. 87% din totalul suprafeţelor planificate. Pentru semănatul culturilor de toamnă au fost utilizate seminţe produse în ţară (de origine autohtonă şi străină), dar şi seminţe de import.

În scopul substituirii soiurilor şi înnoirii seminţelor de soi a culturilor de toamnă s-au importat 370 tone de seminţe de categorii biologice superioare („Prebază” şi „Bază”), preponderent din Ucraina.

Pentru producerea seminţelor au fost înfiinţate sectoare semincere a culturilor de toamnă în total 38 mii ha; inclusiv grâu de toamnă – 29 mii ha, orz de toamnă - 9 mii ha, ceea ce constituie cca. 84% din suprafaţa planificată de  45 mii ha.

Inspectorii responsabili din cadrul ANSA au supravegheat utilizarea seminţlor calitative pentru înfiinţarea sectoarelor semincere şi a celor de obţinere a producţiei marfă.

ANSA participă nemijlocit la realizarea sarcinilor de producere şi multiplicare a seminţelor, obiectivul principal fiind menţinerea autenticităţii varietale şi a purităţii biologice, a capacităţii şi potenţialului de producţie a unităţilor economice specializate, păstrarea sănătăţii seminţelor şi asigurarea producătorilor agricoli cu material semincer calitativ şi în sortimentul necesar, anunță Serviciul de presa ANSA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus