Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-11-08/pavel-filip-transparen-a-va-fi-cuv-ntul-de-ordine-in-cheltuirea-banilor-acordatzi-de-fmi-46121.html
Data: Nov 8, 2016 (19:51)

Pavel Filip: Transparența va fi cuvântul de ordine în cheltuirea banilor acordaţi de FMI

Prim-ministrul Pavel Filip şi Preşedintele Parlamentului Andrian Candu au susţinut, astăzi, un briefing de presă comun, cu ocazia aprobării de către Consiliul de Directori Executivi al FMI  a Acordului cu Republica Moldova.
 
Şeful Guvernului a menţionat că Acordul cu FMI înseamnă, de fapt, că autorităţile au reuşit deblocarea finanțărilor externe pentru realizarea reformelor, iar acest lucru va duce la relansarea economiei, reconstrucția instituțiilor statului și la asigurarea unui nivel de trai mai bun în Republica Moldova.
 
„Prin acest nou program cu Fondul Monetar Internațional ne angajăm să ducem la bun sfârșit reforma cadrului juridic, care sa asigure prevenirea spălării banilor, lupta cu corupția si creșterea nivelului de transparență. De asemenea, programul prevede acțiuni în BNM pentru a impune aplicarea legislației, măsuri de întărire a guvernanței corporative în bănci, o politică fiscal bugetară echilibrată, care să asigure sustenabilitatea datoriei de stat. Vom avea mai multă transparență și responsabilitate în implementarea proiectelor de investiții cu finanțare externă. Acordul are în vedere şi măsuri de restabilire graduală a viabilității sectorului energetic”, a subliniat Prim-ministrul.
 
Potrivit documentului aprobat de Consiliul de Directori Executivi al FMI în data de 7 noiembrie a.c., finanțarea reformelor se va realiza prin intermediul Mecanismului extins de creditare și al Mecanismului de finanţare extinsă ale FMI. Aranjamentul financiar prevede accesul la finanțare de aproximativ 178,7 milioane de dolari SUA, la nivel de 75% din cota Republicii Moldova la FMI. Prima tranşă, în valoare de 35,9 milioane de dolari SUA, va fi pusă la dispoziția autorităților Republicii Moldova chiar anul acesta. Suma rămasă va fi alocată pe parcursul implementării programului, în cinci tranșe, la fiecare din evaluările semi-anuale ale programului.
 
„Transparența va fi cuvântul de ordine în cheltuirea banilor pe care i-am deblocat”, a accentuat Pavel Filip, vorbind despre reformele ce vor fi finanțate din fondurile FMI. Premierul a specificat, totodată, că anul 2017 trebuie să fie anul reconstrucției reale a țării. „Un an în care facem reforme, care nu s-au făcut timp de 25 de ani din cauza celor care credeau că vor pierde capitalul electoral și din cauza celor care beneficiau financiar de pe urma dezordinii. Sunt optimist. Așa cum am reușit în mai puțin de un an să facem mai multe lucruri pentru Moldova, la fel vom reuși și în celelalte obiective pe care ni le propunem”, a mai spus Prim-ministrul.
 
La rândul său, Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a opinat că decizia de ieri a FMI este un mesaj de schimbare, este o reușită a Republicii Moldova în schimbarea imaginii țării. ”Parlamentul Republicii Moldova își va menține sprijinul și va acorda tot suportul Guvernului în continuare. De asemenea, suntem deschiși și vom colabora cu viitorul președinte al Republicii Moldova pentru implementarea reformelor pe care le-am asumat față de cetățeni și față de partenerii noștri externi. Indiferent cine va fi noul președintele, Ea sau El, așteptăm să se implice în promovarea reformelor și să muncească cu dedicație. Am demonstrat că se poate munci altfel și se pot obține rezultate într-o perioadă foarte scurtă”, a declarat președintele Parlamentului Andrian Candu.
 
Cei doi oficiali au exprimat mulţumiri tuturor responsabililor care au participat la negocierile tehnice ale Acordului cu FMI şi au menţionat că, miniştrii Economiei, Finanţelor şi Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, vor veni cu detalii pe marginea subiectului respectiv imediat după ce FMI va publica documentul integral, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.