Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
08.11.2016

Fraude fiscale de circa 65 milioane de lei, în vizorul poliției

Ofițerii Direcției investigare fraude economice a Inspectoratul Naţional de Investigaţii în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale și Procuratura sect. Buiucani au pornit, de la începutul acestui an, 4 cauze penale vizând combaterea fraudelor fiscale.
 
În urma investigațiilor efectuate,  polițiștii au stabilit că în perioada anilor 2015-2016, un grup infracţional din 16 persoane printre care şi angajaţi ai Inspectoratului Fiscal de Stat,  au organizat şi gestionat din umbră persoane juridice, unde, în calitate de fondatori şi administratori în toate documentele contabile a întreprinderilor figurau persoane cu viza de reşedinţă în regiunea transnistreană.
 
Astfel, având un plan bine determinat de a influenţa activitatea economică a persoanelor juridice, de a controla din umbră activitatea infracțională în vederea obţinerii de avantaje financiare prin eschivarea de la achitarea impozitelor şi taxelor, organizând şi gestionând o schemă frauduloasă, de introducere a datelor denaturate în documentele de evidenţă contabilă, membrii grupării au prejudiciat bugetul public al Republicii Moldova în proporţii deosebit de mari.
 
Ca urmare, în perioada lunilor februarie-octombrie 2016, în procesul investigaţiilor au fost efectuate măsuri speciale de investigaţie şi de urmărire penală pentru a stabili autorii infracţiunii, fiind efectuate 54 de percheziţii la oficiile, domiciliile şi unităţile de transport ale suspecţilor.
 
Totodată, au fost ridicate documente contabile de la circa 150 companii suspecte în tranzacţii fictive, în care s-a stabilit, caracterul fictiv al operaţiunilor economice în valoare de aproximativ 65 milioane de lei şi a prejudiciului statului la capitolul TVA aferent bugetului public națíonal de aproximativ 9 milioane lei.
 
În cadrul urmăririi penale, au fost reţinute şi arestate persoane, din care o partese află în stare de arest la domiciliu şi în privinţa a 3 persoane a fost obţinut mandat judiciar de arest şi anunţate în căutare internaţională, iar în privinţa  angajatului al IFPS a fost solicitată suspendarea din funcţie. În vederea asigurării prejudiciului cauzat prin infracţiune au fost aplicate sechestre pe bunurile mobile şi imobile ale învinuiţilor, la valoarea estimativă de 2,5 milioane lei.
 
Forțele de ordine au finalizat urmărirea penală disjungând şi expediind o cauză penală în instanţa de judecată sub aspectul comiterii  pseudoactivităţii de întreprinzător, evaziune fiscală, abuzul de putere sau de serviciu şi spălarea banilor.
 
Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă pînă la 10 ani de închisoare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus