Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.11.2016

Comisia moldo-turcă de colaborare economică se va întruni în decembrie, la Ankara

Comisia moldo-turcă de colaborare economică se va întruni în decembrie, la Ankara

Aspectele colaborării comercial – economice dintre Republica Moldova și Turcia urmează a fi discutate în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, care se va desfășura la mijlocul lunii decembrie curent, la Ankara. Decizia a fost luată de vicepremierii celor două state, Octavian Calmîc și Yıldırım Tuğrul Turkeș, în cadrul discuțiilor avute la Comrat, în timpul celui de-al doilea  Forum internațional de investiții „Invest Găgăuzia”, care s-a desfășurat la 5 noiembrie curent.
 
Vicepremierii Octavian Calmîc și Yıldırım Tuğrul Turkeș au mai convenit ca în paralel cu ședința Comisiei, la Istanbul să fie organizat un Forum economici cu participarea companiilor și oamenilor de afaceri din două state, în cadrul căreia să fie discutate aspectele cooperării bilaterale reieșind din noile oportunități, oferite de Acordul de Liber Schimb între cele două țări, care a intrat în vigoare începând cu 1 noiembrie 2016. Interlocutorii au menționat că la moment sunt create toate premisele pentru intensificarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Turcia, inclusiv prin inițierea unor noi proiecte investiționale. În context, vicepremierul turc a exprimat disponibilitatea țării sale de a continua acordarea sprijinului necesar, în vederea intensificării relațiilor bilaterale cu Republica Moldova şi inițierea unor proiecte noi, inclusiv proiecte de asistență în UTA Găgăuzia.
 
În timpul aflării sale în UTA Găgăuzia, viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru Economiei, a vizitat Compania Trans-Oil Refinery SRL și Fabrica de prăjire a semințelor de floarea soarelui din Ceadîr-Lunga, SC Tomai-Vinex SA și Fabrica "Oloi pak", cel mai mare furnizor de produse lactate sub marca "Sana", unde s-a familiarizat cu activitatea agenților economici, programele și proiectele de dezvoltare, etc.
 
Pe parcursul Forumului internațional de investiții „Invest Găgăuzia”, ministrul Economiei a avut un șir de discuții cu reprezentanții diferitor companii din Turcia, România, Bulgaria, Federația Rusă și alte state, în cadrul cărora au fost discutate posibilitățile inițierii unor proiecte investiționale și de colaborare reciproc avantajoasă pentru ambele părți.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus