Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.10.2016

Republica Moldova a semnat un șir de proiecte de documente privind cooperarea multilaterală în cadrul CSI

Republica Moldova a semnat un șir de proiecte de documente privind cooperarea multilaterală în cadrul CSI

Viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei, a participat la reuniunea Consiliului șefilor de guvern al Comunității Statelor Independente (CSI), care s-a desfășurat  în capitala Republicii Belarus, orașul Minsk.
 
Șefii delegațiilor statelor CSI au avut o întrevedere cu Președintele Republicii Belarus, Alexandr Lukașenko, care a prezentat o informație privind ultimele evoluții la opțiunile de integrare, care urmează a fi dezvoltate în spațiul Comunității Statelor Independente. În cadrul întrevederii cu Alexandr Lukașenko părțile au menționat despre necesitatea intensificării și diversificării cooperării economico-comerciale la nivel bilateral și multilateral în cadrul CSI, inclusiv prin aplicarea deplină a Acordului de Liber Schimb în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la 18 octombrie 2011. În context, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat că este extrem de importantă promovarea unor politici economice eficiente, care ar stimula schimburile comerciale între statele-membre și ar elimina toate barierele existente. ”Pentru atingerea acestor obiective este imperativ necesar de a acorda o atenție deosebită modernizării și optimizării mecanismelor de funcționare a tuturor instituțiilor CSI”, a accentuat ministrul Economiei.
 
În cadrul ședinței Consiliului șefilor de Guvern CSI au fost examinate 20 de subiecte de interes comun, o parte considerabilă fiind orientate spre aprofundarea și extinderea cooperării economice în cadrul CSI.  Un subiect prioritar al agendei l-a constituit examinarea rezultatelor obținute în procesul implementării prevederilor Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI.
 
La reuniune Republica Moldova a semnat un șir de proiecte de documente privind cooperarea multilaterală în cadrul CSI, în domeniile infrastructurii energetice și a transporturilor, combaterii crimei organizate și altor tipuri de infracțiuni, precum și în domeniul umanitar. De asemenea, au fost susținute o serie de hotărâri orientate spre eficientizarea activității structurilor executive ale CSI și asigurarea financiară a activității acestora pentru anul 2017.
 
Următoarea ședință a Consiliului Șefilor de Guvern ai CSI își va desfășura lucrările în trimestrul II al anului 2017 în Federația Rusă.
 
Aspectele valorificării potențialului economic și comercial oferit de Acordul de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, inclusiv DCFTA, precum și reluarea implementării depline a prevederilor Acordului de Comerț Liber în cadrul CSI au fost discutate de viceprim-ministrul Octavian Calmîc în cadrul unei întrevederi cu prim-viceprim-ministrul Azerbaidjanului, Yaqub Eyyubov. De asemenea, a fost discutată posibilitatea convocării următoarei ședințe a Comisiei mixte moldo-azere până la finele anului 2016, care conform principiului rotației urmează a fi organizată în orașul Baku, anunță un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus