Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-10-28/la-30-octombrie-2016-se-vor-desfashura-alegerile-prin-vot-direct-a-preshedintelui-republicii-moldova-45998.html
Data: Oct 28, 2016 (21:07)

La 30 octombrie 2016 se vor desfăşura alegerile prin vot direct a Preşedintelui Republicii Moldova

La alegerile prezidenţiale din Moldova vor participa 9 candidaţi. Pentru funcţia de şef al statului vor concura Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă (PPEM), Dumitru Ciubaşenco (Partidul Nostru), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate), Igor Dodon (PSRM), Ana Guţu (Partidul Dreapta), dar şi candidaţii independenţi Silvia Radu, Maia Laguta şi Valeriu Ghileţchi. În buletinul de vot va fi prezent şi Marian Lupu, care s-a retras din cursă şi în baza cererii acestuia şi a decizii Curţii de Apel, CEC a anulat hotărârea de înregistrare a acestuia în calitate de concurent din partea PDM.  În dreptul numelui acestuia va fi aplicată ştampilă cu înscripţia „retras”.

Pentru validarea primului tur de scrutin este necesară participarea a cel puţin 1/3 din numărul cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Dacă nici un candidat nu va întruni cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care vor participa la alegeri, atunci pe 13 noiembrie 2016 se va organiza al doilea tur cu participarea primilor doi candidaţi stabiliţi în ordinea descreşterii numărului de voturi obţinute în primul tur. Pentru cel de-al doilea tur nu este stabilit un prag minim de participare.

Numărul alegătorilor incluşi în registrul de stat al alegătorilor este de 3 mln 237 mii 072. Potrivit CEC, în acelaşi timp, numai 2 mln 854 mii 557 de oameni au drept de vot şi sunt întăriţi la circumscripţii electorale. Diferenţa o formează cetăţenii fără viză de reşedinţă şi cei domiciliaţi pe malul stâng al Nistrului.