Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-10-26/pavel-filip-cere-reformarea-sistemului-de-determinare-a-dizabilita-ii-shi-capacita-ii-de-munca-45952.html
Data: Oct 26, 2016 (21:59)

Pavel Filip cere reformarea sistemului de determinare a dizabilitații şi capacității de muncă

În debutul şedinţei de astăzi a Cabinetului de miniştri, Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat autorităţilor să ia măsurile necesare pentru a elimina neregulile existente în procesul de determinare a dizabilitații şi să asigure cetăţenii cu condiţii imparţiale de evaluare a capacităţii de muncă.
 
Premierul a menţionat că actualul sistem are multiple lacune și probleme, scoase deseori în evidență chiar de cetățeni. Printre acestea, coruperea la stabilirea dizabiltății, lipsa de transparență şi imparțialitate în procesul de evaluare. În context, Pavel Filip a solicitat ca odată cu reforma sistemului de pensii, care este deja lansată, să fie sincronizată şi reforma sistemului de determinare a dizabilitații. „Cu toţii cunoaştem că există foarte multe probleme în acest sistem, pe de o parte există o inechitate, pe de altă parte, şi statul este prejudiciat”, a menţionat Pavel Filip.
 
Premierul a solicitat Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei să prezinte, timp de o săptămână, viziunea și conceptul de reformare a sistemului de determinare a dizabilitații şi capacității de muncă. Astfel, ca ulterior să fie pregătite  proiectele actelor legislative și normative, necesare pentru susținerea implementării conceptului de reformă.