Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.10.2016

Octavian Calmîc: ”Republica Moldova construiește o piață economică liberă și funcțională”

Octavian Calmîc: ”Republica Moldova construiește o piață economică liberă și funcțională”

”Republica Moldova construiește o piață economică liberă și funcțională, unde competiția este elementul care asigură o dezvoltare dinamică a tuturor domeniilor”. O declarație în acest sens a făcut astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, Conferința Internațională ”Pentru un dialog social eficient în Republica Moldova”.
 
Potrivit ministrului Octavian Calmîc, pentru a transforma economia națională în una competitivă atât pe piața regională, cât și cea mondială, autoritățile au de soluționat un set de probleme, care, la moment, tergiversează dezvoltarea acesteia. ”Pe lângă toate strategiile și programele de modernizare și reformare a economici, majoritatea cărora sunt în proces de implementare, noi vom crea condiții uniforme pentru toți agenții economici, care activează pe piața națională, deoarece aceasta ne va permite într-un mediu competitiv sănătos să dezvoltăm toate domeniile economiei naționale, inclusiv cel social, care are un impact direct asupra vieții cetățenilor”, a menționat vicepremierul Calmîc.
 
În opinia ministrului Economiei, toate aceste obiective pot fi realizate doar într-un dialog constructiv cu partenerii sociali, cu organizațiile societății civile, precum și antrenarea acestora în procesul de dezvoltare social-economică a țării. ”Cooperarea dintre Guvern și partenerii sociali în promovarea progresului social şi economic este esențial pentru pacea şi justiția socială. Totodată, dialogul social între Guvern şi partenerii sociali promovează consensul şi implicarea democratică a tuturor în procese de interes comun, cum ar fi munca decentă şi sigură”, a spus Octavian Calmîc.
 
Conferința a fost organizată de Friedrich-Ebert-Stiftung și Organizația Internațională a Muncii, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, Conferința Națională a Sindicatelor și Confederația Națională a Patronatelor din Moldova.  În cadrul conferinței au fost abordate subiecte legate de experiența europeană în domeniul dialogului social și modelele care pot fi preluate de Republica Moldova, căile de consolidarea a cooperării dintre partenerii sociali, agenda socială a Republicii Moldova în contextul Acordului de Asociere cu UE și implicațiile privind standardele sociale ale acordului, anunță un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus