Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-10-18/dimitri-gvindadze-berd-este-inc-ntata-sa-sus-ina-investi-ia-la-trivineta-cavi-in-moldova-prima-inves-45844.html
Data: Oct 18, 2016 (22:10)

Dimitri Gvindadze: „BERD este încântată să susțină investiția La Trivineta Cavi în Moldova, prima investiție a companiei în afara granițelor Italiei

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu o investiție de 24 mln euro, La Triveneta Cavi lansează în Moldova prima sa fabrică de cabluri din afara Italiei.

Fabrica de cablaje a companiei italiene ,,La Triveneta Cavi Development” s-a deschis în parcul industrial din Strășeni, subzonă a Zonei Economice Libere Bălți. La deschidere au participat prim-ministrul Pavel Filip, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc; Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata; Șeful biroului Băncii Europene pentru Recostrucție și Dezvoltare (BERD) la Chișinău, Dimitri Gvindadze.

Unitatea de producție nou-creată produce cablaje electrice de tensiune joasă și medie pentru telecomunicații, izolate în materiale poliolefine și termoplastice, cabluri de semnalizare și de control, precum și produse pentru industria electrocasnicelor și grădinărit, care vor fi exportate la nivel global.

Dimitri Gvindadze, șeful biroului BERD la Chișinău, a declarat: „BERD este încântată să susțină investiția La Trivineta Cavi în Moldova, prima investiție a companiei în afara granițelor Italiei. Banca își reafirmă angajamentul de a susține investitorii străini care creează noi locuri de muncă și aduc noi cunoștințe, tehnologii moderne și inovație. Astfel de investiții creează noi oportunități de angajare în câmpul muncii, întăresc rezistența economiei la șocuri și integrează Moldova în lanțurile logistice regionale”. 

,,Aceasta este o primă realizare, care va da startul unui ciclu vertiginous de noi angajări, ceea ce înseamnă și mai multă muncă, mai multă producție, noi piețe de desfacere, dar și creșterea ulterioară a cifrei de afaceri”, spune directorul fabricii din Italia, Fabio Fracasso.

La moment, aceasta asigură cu un loc de muncă cca 49 de persoane, dar se mizează pe o creștere considerabilă a numărului acestora, de până la 200 de angajați. Pentru construirea și amenajarea infrastructurii uzinei din Republica Moldova au fost investite  24 milioane de euro, dintre care 6,2 mln euro au fost oferite de BERD.

Proiectul industrial, ce produce fire și cabluri, ,,La Triveneta Cavi” a fost fondat în 1965 de către trei antreprenori din Vicenza. În anul 1982 a început edificarea celei de-a doua unități de producție de cabluri electrice, de date și cabluri telefonice. În 2010, grupul începe un proces important de internaționalizare prin achiziționarea companiei ,,Comfra Cables & Wires” specializată în comercializarea de cabluri pe piețele străine. În 2014, a început construcția celei de-a cincea fabrici și prima din afara Italiei, cea din Republica Moldova.

Compania dispune de cinci unități de producție și logistică, amplasate pe o suprafață industrială de circa 250.000 m2, din care, aproximativ, 120.000 m2 sunt acoperite.