Trimite e-mail | Printeaza
Social
12.10.2016

Republica Moldova nu este imună la tendințele generale de îmbătrânire care se atestă în Europa și Asia Centrală, iar acest lucru amenință cu prăbușirea sistemului de pensii

Republica Moldova nu este imună la tendințele generale de îmbătrânire care se atestă în Europa și Asia Centrală, iar acest lucru amenință cu prăbușirea sistemului de pensii

Statisticile sunt sumbre în condițiile în care până în anul 2020, din cauza tendințelor de îmbătrânire și a celor demografice se prognozează ca moldovenii să rămână fără pensii. Raportul dintre contribuabili și pensionari va fi de unu la unu. Este concluzia Corinei Gaibu și a lui Victor Ursu formulată la emisiunea ”60 de minute de realism economic”. 

Victor Ursu a spus că: ”Sistemul public de pensii din Republica Moldova nu este unul durabil, nici din punct de vedere financiar, și nici din punct de vedere social. În timp ce Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat înregistrează un deficit structural de circa 1% din PIB, iar cheltuielile totale constituie circa 11% din PIB (un nivel destul de ridicat comparativ cu țările din regiune), pensia medie nu acoperă minimul de existență, iar raportul dintre pensia și salariul mediu este cel mai mic din regiune.

Potrivit lui Ursu, e nevoie să fie găsit un echilibru al sistemului bugetar-fiscal și social, deoarece pensia medie pentru limita de vârstă din Republica Moldova este cea mai mică din Europa şi acoperă doar 58-60% din minimul de existență. Doar 3-4% dintre moldoveni sunt asigurați cu cele necesare, restul existând la limita sărăciei.

La rândul său, Corina Gaibu a menționat că situația nu poate să continue la nesfârșit pentru că anual cresc injecțiile financiare ale statului în Bugetul Asigurărilor Sociale. Pentru a ameliora situația este nevoie de crearea fondurilor private de pensii sau restituirea de către stat, într-un fond privat de pensii, a unei părți din impozitele pe care le achită contribuabilii. O soluție este și crearea asigurărilor pe viață care includ și componenta de pensii.

Potrivit ei, fondurile private de pensii nu vor funcționa în Moldova pentru că sunt o serie de capcane care limitează activitatea lor. Pe de o parte este oferită posibilitatea ca 15% din venitul contribuabililor să fie scutit de impozite în cazul în care este vărsat într-un fond de pensii, dar acești bani sunt impozitați când sunt ridicați la vârsta de pensionare.

Emisiunea poate fi vizualizată aici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus