Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-10-07/pre-edintele-parlamentului-suediei-urban-ahlin-va-vizita-republica-moldova-45738.html
Data: Oct 7, 2016 (20:56)

Președintele Parlamentului Suediei, Urban Ahlin va vizita Republica Moldova

Președintele Parlamentului Suediei, Urban Ahlin va efectua o vizită în Republica Moldova, în perioada 8-10 octombrie 2016.

Agenda vizitei include întrevederi cu Președintele Parlamentului Andrian Candu, Președintele țării Nicolae Timofti și Prim-ministrul Pavel Filip. Președintele Parlamentului Suediei va mai discuta cu Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Valentina Buliga și cu Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Viceprim-ministrul Andrei Galbur.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederilor vor viza agenda de reforme și nivelul de implementare a Acordului de Asociere cu UE.

Speakerul Urban Ahlin va fi însoțit, în vizita la Chișinău, de o delegație parlamentară, formată din deputați care reprezintă diferite grupuri politice în Parlamentul Suediei, Lena Emilsson, Maria Stockhaus, Adam Marttinen și Josef Fransson.

Sâmbătă, 8 octombrie, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu și Președintele Riksdagului Suediei, Urban Ahlin vor susține o conferință de presă comună.

Vizita are loc în contextul inițiativei Parlamentului Republicii Moldova de a consolida dialogul parlamentar cu forurile legislative europene în procesul de accelerare a implementării Acordului de Asociere și apropierea Republicii Moldova de UE.

Suedia se numără printre principalii donatori ai Republicii Moldova, inclusiv în consolidarea democrației parlamentare. În perioada 2016-2018, va fi implementat un nou program de asistență tehnică, pentru dezvoltarea instituțională a Parlamentului Republicii Moldova,  în valoare totală de circa 4,5 mln de dolari SUA, finanțat de Guvernul Suediei și  implementat cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova. Obiectivele proiectului sunt de a oferi sprijin Parlamentului în implementarea Acordului de Asociere și a Agendei de Asociere, creșterea transparenței instituției, consolidarea capacităților instituționale pentru  îmbunătățirea funcției legislative, a funcției de control parlamentar şi a celei de reprezentare a Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.