Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.10.2016

Octavian Calmîc:”Ne propunem să construim un Guvern pro-business, pro-investiții, pro-Republica Moldova

Octavian Calmîc:”Ne propunem să construim un Guvern pro-business, pro-investiții, pro-Republica Moldova

Prin organizarea Forumului ”Moldova Business Week 2016” ne propunem să stimulăm dezvoltarea relațiile dintre oamenii de afaceri atât din țară, cât și de peste hotare. Din aceste considerente ne propunem ca asemenea evenimente să fie multiplicate în diferite regiuni ale țării, inclusiv în UTA Găgăuzia, unde vom prezenta toate instrumentele benefice mediului de afaceri.
 
O declarație în acest sens a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, la deschiderea ”Moldova Business Week”, care se desfășoară în perioada 4 – 7 octombrie.
 
Potrivit vicepremierului Calmîc, pentru realizarea obiectivelor trasate, Guvernul și Ministerul Economiei, în particular, și-au propus stabilirea unor reguli clare de joc pentru afaceri prin reducerea numărului actelor permisive, excluderea abuzului din partea organelor de control, inclusiv prin reducerea numărului acestora cu 70 la sută, etc. Ministrul Economiei a mai accentuat că în acest sens au fost operate modificări la cadrul legislativ, a fost  redusă  lista  actelor permisive cu 114 poziții, adică cu peste 25% din cele 416 identificate, a fost aplicat moratoriul asupra controalelor de stat și stabilit caracterul consultativ al controalelor la întreprinderile mici şi mijlocii pe parcursul a 3 ani, etc.
 
”Ne propunem să construim un Guvern pro-business, pro-investiții, pro-Republica Moldova. Acestea sunt  niște prerogative expresă al Guvernului și vom iniția un șir de alte inițiative, obiectivul de bază fiind crearea unui mediu de afaceri prietenos, cu eliminarea birocrației, dar și schimbarea clasei funcționarilor publici care interacționează cu businessul. Vom stimula mai multe căi de investiții și exporturi”, a spus ministrul Octavian Calmîc.
 
În cadrul forumului, ministrul Economiei a accentuat că în scopul continuării procesului de implementare a politicilor statului ce țin de îmbunătățirea mediului  de afaceri, va fi revizuit și optimizat întreg spectru de acte permisive și licențe; va fi elaborat și lansat Sistemul informațional automatizat de gestionare şi eliberare a actelor permisive; implementată Metodologia de estimare a costurilor administrative, prin aplicarea Modelului Costului Standard, simplificată procedura de lichidare benevolă a unei afaceri, etc.
 
Octavian Calmîc a mai declarat că pentru perioada imediat următoare, Ministerul Economiei și-a propus să creeze mai multe oportunități investiționale, să dezvolte politicile ce țin de eficientizarea mecanismelor de atragere a investițiilor în parcurile industriale și zonele economice libere, etc. ”Ne dorim să identificăm cele mai eficiente soluții de sprijin a întreprinderilor mici și mijlocii și creștere a potențialului inovator al acestora, prin găsirea celor mai bune instrumente de creditare, implementarea unor programe bine direcționate, consolidarea capacității tehnologice şi interconectarea cu structuri asociative reprezentative la nivel european”, a accentuat viceprim-ministrul Calmîc.
 
În cadrul Forumului ”Moldova Business Week 2016”, Ministerul Economiei va pune în discuție crearea Comitetului Național de Facilitare a Comerțului, în conformitate cu angajamentele față de Organizația Mondială a Comerțului, panelul de discuții fiind organizat cu sprijinul Corporației Financiare Internaționale (IFC), iar împreună cu Proiectul Ameliorarea Competitivității al Băncii Mondiale vor fi prezentate oportunitățile de finanțare pentru sporirea competitivității la export a întreprinderilor moldovenești.
 
 ”Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM) a elaborat și va prezenta în premieră un top al celor mai mari firme și al celor mai mari exportatori cu capital privat moldovenesc, precum și evoluția acestora în ultimii ani. În cadrul Conferinței AOAM „Antreprenorii Moldovei – capitalul privat moldovenesc” vor fi puse în discuție relația între capitalul privat moldovenesc şi investitorii străini, măsurile de creștere a productivității și condițiile din mediul de business ce necesită a fi îmbunătățite de către autoritățile publice locale pentru impulsionarea dezvoltării capitalului privat moldovenesc.
 
 Agenda evenimentului mai include lansarea de către Organizația pentru Dezvoltarea IMM-urilor (ODIMM) a „Proiectului femei în afaceri”, precum și organizarea pe data de 5 octombrie a Zilei ușilor deschise la Incubatoarele de afaceri din țară, iar Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova va organiza, joi, 6 octombrie, un eveniment de brokeraj pentru companii ce vor să-și găsească parteneri de afaceri cu numele „Moldova industry brokerage event 2016” în cadrul Enterprise Europe Network.
 
 Agenda integrală a evenimentului poate fi găsită pe www.moldovabusinessweek.md
 
Potrivit Ministerului Economiei, pentru participarea la eveniment s-au înregistrat peste 300 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova și din peste 10 state ale lumii, inclusiv România, Italia, Ucraina, Turcia, Belarus, Qatar, China, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Federația Rusă, etc.aina, Turcia, Belarus, Qatar, China, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Federația Rusă, etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus