Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-09-30/viceministrul-daniela-morari-a-participat-la-reuniunea-in-formatul-republica-moldova-comitetul-polit-45631.html
Data: Sep 30, 2016 (20:08)

Viceministrul Daniela Morari a participat la reuniunea în formatul Republica Moldova - Comitetul politic şi de securitate al UE

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene, Daniela Morari a participat, astăzi 30 septembrie, la Bruxelles,  la reuniunea în formatul Republica Moldova - Comitetul politic și de securitate al UE (COPS). Delegația europeană a fost condusă de Președintele COPS Ambasadorul Walter Stevens.

Agenda consultărilor a oferit oportunitatea efectuării unui schimb de opinii privind cooperarea pe dimensiunea politicii de securitate şi apărare comună, evoluţiile în implementarea reformelor, soluționarea conflictului transnistrean, precum şi alegerile prezidențiale din luna octombrie. 

Viceministru Morari a făcut o prezentare exhaustivă a eforturilor autorităților în vederea realizării Foii de Parcurs și planurilor privind implementarea reformelor prevăzute de Acordul de Asociere. De asemenea, a fost discutată tematica consolidării sectorului financiar-bancar si investigației fraudei bancare, oficialii UE încurajind acțiuni hotarite din partea autorităților vizate în vederea pedepsirii persoanelor implicate și recuperării banilor. Cu referire la alegerile prezidențiale oficialii europeni au subliniat importanta respectării standardelor și recomandărilor  OSCE/ODIHR. Abordând problematica conflictului transnistrean ambele părți au fost de acord ca în procesul de reglementare urmează a fi menținută dinamica pozitivă si înregistrate progrese în soluționarea problemelor care  se afla pe agenda de negocieri.

De asemenea, in cadrul vizitei la Bruxelles, viceministrul Daniela Morari a avut o întrevedere cu Lawrence Meredith, director pentru vecinătatea de est din cadrul Directiei Generale vecinătate și negocieri privind extinderea (DG NEAR). Oficialul moldovean a comunicat ca autoritățile naționale sunt determinate sa întreprindă toate acțiunile necesare în vederea atingerii înțelegerii cu FMI cu privire la programul de cooperare cu RM. Au fost discutate în mod detaliat perspectivele privind reluarea asistentei UE pentru tara noastră după atingerea înțelegerii cu FMI.

Potrivit MAEIE, COPS este formatul principal al UE pentru coordonare în sfera politicii externe și de securitate. Reuniunea precedenta RM - COPS a avut loc în iulie 2014.