Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-09-30/ambasada-moldovei-a-fost-oficial-inaugurata-in-japonia-45630.html
Data: Sep 30, 2016 (20:04)

Ambasada Moldovei a fost oficial inaugurată în Japonia

Pe 29 septembrie 2016, în incinta “International House of Japan” din Tokyo a fost organizată recepţia oficială cu ocazia inaugurării oficiale a Ambasadei Republicii Moldova în Japonia şi celebrării aniversării a 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova.

Evenimentul a fost oficializat de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Japonia, Dr. Vasile Bumacov şi dl Motome Takisawa, Viceministru parlamentar pentru afaceri externe al Japoniei, cu participarea unei importante delegaţii din Republica Moldova conduse de dl Ion Păduraru, Secretar General al Aparatului Preşedintelui ţării, dl Anatol Vangheli, Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, conducătorii proiectului moldo-nipon “2KR” şi oameni de afaceri moldoveni. La recepţia festivă au participat numeroşi invitaţi din cadrul Guvernului Japoniei, Parlamentului, Ministerului Afacerilor Externe, autorităţilor publice centrale şi locale, membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi mass-media, precum şi compatrioţi din comunitatea moldovenilor în Japonia.

În discursurile rostite, a fost subliniată importanţa deciziei de a înfiinţa Ambasada Republicii Moldova la Tokyo, inaugurarea oficială a căreia a fost prilejuită de celebrarea aniversării a 25 de ani de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova. Prezenţa diplomatică în capitala Japoniei relevă dorinţa fermă a Republicii Moldova de a consolida şi dezvolta pe viitor tradiţionalele relaţii de prietenie şi cooperare reciproc avantajoasă, precum şi de a intensifica legăturile culturale şi interetnice între ambele state şi popoare. Oficialii au menţionat în mod distinct semnificaţia aniversării Independenţei Republicii Moldova, care pe parcursul a 25 de ani s-a afirmat notoriu pe plan internaţional în calitate de stat suveran şi independent.

Potrivt MAEIE, în cadrul recepţiei au fost prezentate produse promoţionale autohtone şi au fost proiectate materiale video despre Republica Moldova, iar pe final fiecărui participant i-a fost oferită cadou o sticlă de vin moldovenesc în scopul promovării producţiei vinicole naţionale în Japonia.