Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-09-28/guvernul-sua-i-guvernul-republicii-moldova-au-semnat-acorduri-privind-dezvoltarea-democratica-i-econ-45594.html
Data: Sep 28, 2016 (21:05)

Guvernul SUA și Guvernul Republicii Moldova au semnat acorduri privind dezvoltarea democratică și economică a Moldovei

Miercuri, 28 septembrie 2016, Guvernul Statelor Unite ale Americii și Guvernul Republicii Moldova au semnat câteva acorduri de asistență în susținerea unei guvernări responsabile și a dezvoltării economice a Republicii Moldova. În baza acestor acorduri Guvernul Statelor Unite, reprezentat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), va aloca aproximativ 27 milioane de dolari SUA pentru activități ce vor ajuta Moldovei să creeze un sistem democratic de guvernare mai responsabil și mai eficient, și să majoreze comerțul și investițiile în sectoarele țintă.

Prim Ministrul Pavel Filip și Reprezentanta Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională în Moldova Karen Hilliard au semnat acordurile în prezența  Ambasadorul SUA în Republica Moldova James Pettit.

Potrivit serviciului de presă al ambasadei SUA în Moldova, acordurile reflectă politica Statelor Unite  de coordonare a asistenței cu țara-gazdă și cu prioritățile acestei țări. Activitățile ce țin de bună guvernare se vor focusa pe creșterea implicării cetățenilor în monitorizarea procesului de luare a deciziilor de către guvern, îmbunătățirea transparenței și a responsabilității sistemului judiciar, îmbunătățirea receptivității administrației publice locale la necesitățile cetățenilor, și combaterea corupției.    

Pentru creșterea investițiilor, proiectele se vor focusa pe îmbunătățirea competitivității, a climatului de afaceri și a cadrului legislativ, a accesului la creditare și a practicilor agricole.

USAID va furniza fondurile prin intermediul contractelor și a granturilor oferite partenerilor implementatori, care vor lucra în Moldova în domeniile stabilite și care vor prezenta  rapoarte privind cheltuielile și progresele obținute în atingerea obiectivelor stabilite de fiecare program. Statele Unite vor putea modifica acordurile în viitor pentru a include noi activităţi şi fonduri suplimentare în urma consultării cu Guvernul Republicii Moldova.