Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-09-27/ministrul-economiei-a-avut-o-intrevedere-cu-ambasadorul-sua-45538.html
Data: Sep 27, 2016 (15:05)

Ministrul Economiei a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, James D. Pettit, în cadrul căreia au fost discutate aspectele relațiilor bilaterale dintre două state, precum și implementarea de către autoritățile naționale a reformelor de modernizare a economiei naționale.
 
În cadrul întrevederii Octavian Calmîc și James D. Pettit au făcut un schimb de opinii vizavi de stadiul actual al relațiilor bilaterale, menționând că acestea sunt în ascensiune și există toate posibilitățile pentru impulsionarea acestora pe diferite dimensiuni, inclusiv prin inițierea unor noi proiecte investiționale.
 
Referindu-se la situația social-economică din țară, ministrul Economiei a menționat că datorită eforturilor Guvernului, în ultima perioadă de timp s-a reușit obținerea mai multor progrese pe diferite domenii, în special care vizează sfera socială.
 
Vorbind despre proiectele de perspectivă, vicepremierul a menționat că o atenție primordială este acordată celor din domeniul infrastructurii, sectorului energetic, etc. Octavian Calmîc a menționat că la moment sunt în plină desfășurare proiectele legate de implementarea proiectelor de interconexiune a rețelelor de transport energie electrică și gazenaturale dintre Republica Moldova și România, care după prezentarea studiilor de fezabilitate și proiectelor tehnice, urmează a fi realizate până la finele anului 2019.
 
În cadrul discuțiilor a fost abordată și problema semnării a unui nou acord cu FMI.  În context, ministrul Octavian Calmîc a specificat că autoritățile naționale sunt pe ultima sută de metri pentru a realiza precondițiile înaintate de Fond și și-a exprimat convingerea că Republica Moldova va semna documentul dat ci FMI.
 
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, James D. Pettit a menționat că semnarea documentului cu FMI este un lucru foarte important pentru Republicii Moldova, deoarece va fi deschisă calea atât spre noi fonduri internaționale, cât și la proiecte investiționale cu participarea companiilor de talie mondială.