Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-09-27/andrian-candu-a-avut-o-intrevedere-cu-comisarul-european-pentru-politica-de-vecinatate-shi-negocieri-45533.html
Data: Sep 27, 2016 (12:35)

Andrian Candu a avut o întrevedere cu Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn

Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere cu Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, aflat într-o vizită în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii Andrian Candu a menționat că Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare a reprezentat un instrument eficient de mobilizare și de cooperare interinstituțională, contribuind la sincronizarea agendelor între Parlament și Guvern. Totodată, Speakerul s-a referit la prioritățile de guvernare și la cele legislative, care rezultă din implementarea punctuală și sectorială a Acordului de Asociere. Este vorba de agrearea unui nou program cu FMI, adoptarea integrală a pachetului financiar-bancar și a modificărilor legislative ce țin de consolidarea sectorului energetic.

”În perioada imediat următoare ne vom concentra eforturile pentru a  îndeplini toate precondițiile agreate cu FMI, a semna un nou program și a relua debursările din programele de suport bugetar. Pe parcursul acestui an am adoptat un șir de pachete legislative importante ce țin de reforma în justiție și lupta cu corupția, urmează acum ca acestea să fie implementate corect, iar Parlamentul să exercite controlul parlamentar și să evalueze implementarea acestora”, a declarat Președintele Parlamentului.

Speakerul a mai anunțat că Parlamentul și Guvernul se vor convoca într-o ședință de lucru la începutul lunii octombrie pentru a revizui acțiunile ce vor fi implementate și rezultă din agenda de integrare europeană, precum și să aprobe calendarul audierilor parlamentare, pentru a evalua gradul de implementare a pachetelor de legi adoptate de Parlament.

La rândul său, Johannes Hahn a reiterat determinarea fermă a UE de a susține eforturile concrete ale Republicii Moldova de integrare europeană, încurajând continuarea reformelor în ritm susținut. Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere a salutat îndeplinirea angajamentelor prevăzute în Foaia de parcurs și a îndemnat autoritățile la implementarea punctuală a acestora.

”Importantă este focusarea pe implementarea angajamentelor prevăzute sectorial în Foaia de parcurs. UE așteaptă de la Republica Moldova mai multe rezultate concrete pentru ca cetățenii să simtă cu adevărat efectele tuturor acestor eforturi”, a precizat Comisarul european.

Alte subiecte abordate în cadrul întrevederii au vizat diversificarea gamei de produse moldovenești, destinate exportului pe piața UE, prin valorificarea cotelor de export prevăzute de DCFTA, dezvoltarea proiectelor de interconectare energetică. Oficialii au făcut un schimb de opinii despre evoluțiile dialogului cu regiunea transnistreană și Găgăuzia, precum și contextul preelectoral din Republica Moldova, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.