Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.09.2016

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: ”UE susține Guvernul de la Chișinău în implementarea reformelor”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk: ”UE susține Guvernul de la Chișinău în implementarea reformelor”

Întrevederea Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, cu Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în marja Adunării General al ONU, New York, a oferit ocazia unui schimb de opinii asupra evoluţiilor de pe continentul european, inclusiv în regiunea Parteneriatului Estic. Premierul Pavel Filip a reiterat că integrarea europeană este proiectul de țară al Republicii Moldova și guvernarea actuală va depune toate eforturile pentru atingerea acestui obiectiv și asigurarea unui trai decent al populației, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
Șeful Executivului a informat oficialul european despre îndeplinirea a peste 90% din prevederile incluse în Foaia de parcurs privind agenda de reforme, acum urmând ca toate proiectele de legi aprobate să fie implementate. Premierul Pavel Filip a reconfirmat determinarea de a realiza toate reformele care se impun, fie ele și nepopulare. ”Nu doresc să-mi construiesc un viitor politic. Îmi asum riscurile reformelor promovate, dar sunt determinat să duc la bun sfârșit toate reformele necesare, astfel ca Republica Moldova să nu mai poată fi întoarsă din drumul său european”, a declarat Șeful Cabinetului de miniștri.
 
În context, Premierul Pavel Filip a vorbit și despre relațiile cu Fondul Monetar Internațional, cu care s-a ajuns  la un staff level agreement, iar în octombrie a.c. urmează să fie încheiat și un Acord de colaborare. La rândul său, Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a menționat că semnarea unui Acord cu FMI este importantă, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană.
 
Oficialul european a încurajat autoritățile de la Chișinău să avanseze în implementarea reformelor, inclusiv în sectorul bancar, pentru a  întoarce încrederea partenerilor străini, dar și a cetățenilor în instituțiile statului. Donald Tusk a dat asigurări că UE va susține Republica Moldova în implementarea reformelor și în realizarea aspirațiilor sale europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus