Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-09-22/polonia-este-dispusa-sa-impartasheasca-propria-experientza-cu-r-moldova-in-implementarea-reformelor--45514.html
Data: Sep 22, 2016 (21:10)

Polonia este dispusă să împărtăşească propria experienţă cu R.Moldova în implementarea reformelor şi realizarea obiectivelor privind integrarea europeană

O declaraţie în acest sens a fost făcută de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în timpul întrevederii bilaterale cu Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip, care a avut loc la New York, în contextul participării la lucrările Sesiunii a 71-a a Adunării Generale ONU.
 
Cei doi oficiali au făcut o trecere în revistă a  chestiunilor actuale de pe agenda bilaterală, o atenţie aparte fiind acordată promovării pe mai departe a dialogului politic. De asemenea, a fost convenita intensificarea cooperării în domeniul comercial-economic şi realizarea de proiecte concrete în domenii de interes comun.
 
În acest context, Prim-ministrul Pavel Filip a mulţumit Poloniei pentru menţinerea în continuare a Republicii Moldova în topul listei statelor beneficiare de asistenţă pentru dezvoltare, inclusiv pentru  creditul acordat ţării noastre în valoare de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea agriculturii. Şeful Guvernului de la Chişinău şi-a exprimat, totodată, încrederea că acesta va fi valorificat pe deplin de către agricultorii moldoveni.
 
La rândul său, Preşedintele polonez a reconfirmat deschiderea ţării sale pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova, precum şi implementarea reformelor în ţara noastră. De asemenea, a fost reiterată disponibilitatea Poloniei de a-şi împărtăşi propria experienţa din perioada de tranziţie. În altă ordine de idei, Președintele Andrzej Duda a invitat Republica Moldova să se alăture proiectului de dezvoltare regională în cadrul UE, lansat de Polonia, care vizează consolidarea infrastructurii, sectorului energetic și a căilor ferate. Proiectul are drept scop, între altele, diversificarea surselor de asigurare cu gaze naturale în regiune, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.