Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2016-09-22/lilian-darii-a-participat-la-reuniunea-informala-a-minishtrilor-afacerilor-externe-ai-statelor-parti-45511.html
Data: Sep 22, 2016 (21:01)

Lilian Darii a participat la reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Lilian Darii, a participat, la data de 22 septembrie 2016,  la New York, la reuniunea informală a Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor participante la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Reuniunea a fost organizată de Croația, Preşedintele-în-exerciţiu al SEECP, în marja sesiunii a 71-a a Adunării Generale ONU. 

În cadrul reuniunii, participanţii au realizat un schimb de opinii privind evoluțiile  recente din regiunea Europei de Sud-Est, impactul acestora asupra cooperării regionale şi a proceselor de integrare europeană ale statelor participante la SEECP.
 
În intervenţia sa, viceministrul de externe Lilian Darii a transmis un mesaj de apreciere și de sprijin pentru calendarul de activități 2016-2017 al Preşedintelui-în-exerciţiu și a subliniat, în context,  importanţă SEECP, ca principal forum de dialog politic în regiunea Europei de Sud-est. Între priorităţile Preşedinţiei-în-exerciţiu au fost remarcate ca fiind deosebit de importante  cele care vizează acordarea sprijinului statelor candidate şi potenţialilor candidaţi la aderarea la UE, coordonarea operaţională, sinergia energetică regională, răspunsul la situaţiile de criză  şi, respectiv, promovarea ştiinţei şi educaţiei. Cu acest prilej, a fost reafirmat angajamentul Republicii Moldova de a continua parcursul european şi implementarea reformelor politice şi economice în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere RM-UE.

Potrivit MAEIE, Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est a fost lansat la iniţiativa Bulgariei în 1996. La reuniunea prezidată de Bulgaria din 1996, ţările din Europa de Sud-est au pus bazele pentru cooperarea regională în scopul de a crea o atmosferă de încredere, relaţii de bună vecinătate şi stabilitate.

Republica Moldova a aderat la SEECP, cu statut de membru cu drepturi depline, la 4 mai 2006 în cadrul Summit-ului de la Salonic. Republica Moldova a deţinut Preşedinţia în exerciţiu la SEECP în perioada 2008-2009.

Statele membre ale SEECP sunt: Albania, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Republica Elenă, Fosta Republică Yugoslavă Macedonia, Republica Moldova, Republica Muntenegru, România, Serbia, Turcia