Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.09.2016

AIPA a întrunit în şedinţă de lucru companiile de asigurări

Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a întrunit în şedinţă de lucru mai multe companii de asigurări care asigură riscurile de producţie în agricultură.

La şedinţă au participat reprezentanţii subdiviziunilor AIPA implicaţi nemijlocit în procesul subvenţionării asigurării în agricultură, directorul AIPA – N. Ciubuc, directorul adjunct al AIPA - G. Petrachi, şeful Direcţiei autorizare plăţi – A. Popa, Şeful Direcţiei inspecţie şi control pe teren (DICT) – V. Sandu.

Scopul şedinţei a fost identificarea problemelor cu care se confruntă companiile de asigurări în domeniul asigurării riscurilor de producţie în agricultură, impedimentele pe care le întîmpină AIPA, de rând cu producătorii agricoli în procesul de subvenţionare a risurilor.

Directorul AIPA, N. Ciubuc, a menţionat nivelul scăzut al credibilităţii pe care îl au companiile de asigurări în rândul producătorilor agricoli, dat fiind faptul că nu se achită prima de asigurare pentru tot terenul pe care s-a realizat investiţia.

Companiile la rândul lor au punctat probleme precum: dificultăţile privind asigurarea terenurilor parcelate; efectuarea recalculărilor privind suprafaţa terenurilor pe care este amplasat bunul asigurat; necesitatea implicării mai multor persoane în procesul de întocmire a documentelor necesare pentru solicitarea subvenţiei, etc.
În Regulamentul de subvenţionare pentru anul 2016 a fost instituit deja ca criteriu de eligibilitate obligativitatea aflării în posesia beneficiarului a terenului pe care este amplasat bunul subvenţionat. Astfel problemele de acest gen, invocate de asiguratori vor fi excluse pe viitor.

Totodată, părţile participante au convenit asupra necesităţii convocării comisiilor comune formate din reprezentanţi ai AIPA şi ai companiilor de asigurări privind efectuarea inspecţiei bunurilor conform termenilor stabiliţi în Regulamentul de subvenţionare.

Potrivit AIPA, a fost stabilită crearea unui grup de lucru care să înregistreze toate propunerile ce urmează a fi aplicate la modificarea Legii privind asigurarea subvenţionată a riscurilor de producţie în agricultură.
În încheiere, N. Ciubuc a menţionat că „asemenea şedinţe sunt binevenite pentru ambele părţi şi vor fi organizate sistematic în viitor, pentru a asigura o colaborare cât mai intensă”. De asemenea, N. Ciubuc a venit cu propunerea de a organiza seminare tematice şi mese rotunde împreună cu producătorii agricoli, şi chiar cu experţi în domeniu din statele membre ale UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus